Do kraja godine u NPM-u ‘Ne igraj na Engleze’, plesna predstava i Namik Kabil

Andrijana Copf
Autor/ica 5.12.2017. u 10:48

Do kraja godine u NPM-u ‘Ne igraj na Engleze’,  plesna predstava i Namik Kabil

U Narodnom pozorištu Mostar do kraja godine možete uživati u nekoliko vrhunskih programa: u petak, 8.12. u 20 sati na repertoaru je najnovija predstava ‘Ne igraj na Engleze’ po tekstu Vladimira Đurđevića u režiji Emira Spahića, predstava koja je već izazvala ogromno zanimanje publike. U predstavi igraju: Emir Sejfić, Ivan Skoko i Emir Spahić. Komedija o ovisnosti, kockanju, prijateljstvu i ljubavi. Cijena ulaznice 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

U nedjelju, 10.12. u 19 sati s ponosom najavljujemo gostovanje plesne predstave ‘touch of MADNESS’.

Nemanja Mutić i Katharina Maschenka Horn su muškarac i žena, Bosanac i Njemica, glumac i plesačica. Bazirano na njihovim vlastitim životnim iskustvima, oni kreiraju slike i situacije iz današnjeg svijeta i vremena u kazališno-plesnoj predstavi “touch of MADNESS”. Katharina i Nemanja djele, suprostavljaju i preispituju tradiciju i kulturu iz kojih dolaze, provociraju stavove i uvjerenja jedno kod drugog u kontekstu trenutnih političkih i socijalnih situacija u njihovim zemljama. Muziku za „touch of MADNESS“  kreiraju Jan Günther i Jan Novosel. Predstava “touch of MADNESS”  je kreirana od januara do marta 2017. godine u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Njemačkoj, a od marta do juna 2017. je igrana u ovim zemljama, kao i u Astani (KAZ) na pozorišnom festivalu, u sklopu EXPO 2017. Jedinstvena prilika da ovu plesnu predstavu pogledate i u Mostaru. Cijena ulaznice 7 KM, s popustom 3,50 KM.

U petak, 15. 12. kalendarsku godinu završavamo novim programom u Književnom mostu: gost programa ‘Književni most’ je Namik Kabil, koji će u NPM-ovom ‘Studiju 64’ po prvi put predstaviti drugo, dopunjeno izdanje autobiografskog romana ‘Amarcord’. Kabil je napisao nekoliko nagrađivanih scenarija, između ostalog za igrani filma Kod amidže Idriza, reditelja Pjera Žalice. Kabilov igrani film, Čuvari noći, scenarij i režija, imao je 2008. godine svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu. Njegov dokumentarni film “Informativni razgovori” dobitnik je 2007. godine nagrade “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu, a poslije toga i drugih međunarodnih nagrada. Napisao je roman Sam i nekoliko drama. Trenutno u Sarajevu radi kao pisac, scenarista, filmski reditelj i TV urednik. Ulaz je besplatan! Program Književnog mosta počinje u 19 sati.

Od gostujućih programa u NPM-u izdvajamo i koncert pod nazivom “Pjesmom i plesom za Našu djecu” pod sloganom “Dobro se dobrima vraća” u organizaciji Udruženja građana “Naša djeca- Our kids”, koji će biti održan u srijedu, 6. 12. u 18 sati u dvorani Narodnog pozorišta Mostar. Koncert će publici ponuditi kulturno – zabavni program, u kojem nastupaju predstavnici BiH na Euroviziji Dalal Midhad-Talakić i Fuad Backović Deen, zatim Adnan Jerlagić, Anid Čušić, Rock school Mostar, Mostarske kiše, ŠPG Erigo, balet Artabesque Mostar, Lola Klaunovi i dr. Karte se prodaju po simboličnoj cijeni u iznosu od 6 KM u prostorijama udruženja, a sva sredstva od koncerta usmjerit će se u realizaciju humanitarne misije i projektnih aktivnosti Udruženja.

ULAZNICE

Ulaznice za možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Mostar svakim radnim danom od 9 – 14 sati. Rezervacije na broj 036/550-128, e- mail: marketing@npm.ba i porukom u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar. Na dan igranja predstave blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati.

Andrijana Copf
Autor/ica 5.12.2017. u 10:48