Digitalni narativ: Prisilna mobilizacija izbeglica

tačno.net
Autor/ica 10.8.2022. u 10:20

Izdvajamo

  • Tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do kraja 1995. godine, a posebno u vezi sa hrvatskim vojno-policijskim operacijama „Bljesak“ i „Oluja“, u Srbiju je izbeglo oko 500.000 ljudi, prevashodno državljana Hrvatske i Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti. Većina izbeglica bila je smeštena u prihvatnim centrima širom Srbije, starim hotelima, nekorišćenim javnim objektima, kod rođaka i prijatelja, a tek mali broj je imao mogućnosti da iznajmi stan. Već od januara 1994. godine, na osnovu dogovora vlasti Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), Republike Srpske Krajine (RSK) i Republike Srpske (RS), vojni i policijski organi Republike Srbije sprovode prisilnu mobilizaciju izbeglica u Srbiji.

Povezani članci

Digitalni narativ: Prisilna mobilizacija izbeglica

Fond za humanitarno pravo (FHP) predstavlja osmi digitalni narativ „Prisilna mobilizacija izbeglica“.

MUP Republike Srbije je u leto 1995. godine sproveo kampanju prisilne mobilizacije izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine na osnovu prethodnog dogovora vlasti Savezne Republike Jugoslavije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske. Privedene izbeglice pripadnici MUP-a predavali su vojnim, policijskim i paravojnim jedinicama Republike Srpske i samoproglašene Republike Srpske Krajine, kao i paravojnim jedinicama bliskim Resoru državne bezbednosti Republike Srbije.

Digitalni narativ „Prisilna mobilizacija izbeglica“ sadrži izjave prisilno mobilisanih izbeglica koje je prikupio Fond za humanitarno pravo, vojna i policijska dokumenta, transkripte sa sednica državnog i vojnog vrha, snimke svedočenja pred MKSJ, medijske priloge i druge materijale.

Narativ je dostupan na sledećem linku.

tačno.net
Autor/ica 10.8.2022. u 10:20