Ćudić: U EPP-u ne znaju da je njihova članica HDZ oborila zakone za evropski put

tačno.net
Autor/ica 25.3.2022. u 10:36

Ćudić: U EPP-u ne znaju da je njihova članica HDZ oborila zakone za evropski put

Foto: Naša stranka

Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke nalazi se u Briselu na samitu evropskih liberala. U programu N1 je navela na koji način svoj boravak u Briselu koristi za prezentiranje bh. dešavanja evropskim zvaničnicima, koji, kako kaže, nisu upoznati sa činjenicama.

“Svoj boravak u Briselu iskoristila sam da skrenem pažnju na proruski utjecaj sa kojim se suočavamo u BiH, te ih informisati o kontaktima koje je Milorad Dodik imao sa Sergejom Lavrovim i Vladimirom Putinom prošle godine, kao i to da skrenem pažnju na blokiranje evropskog puta BiH od strane SNSD-a i HDZ, čemu smo svjedočili jučer u državnom parlamentu”, govori Ćudić, podsjećajući da su na jučerašnjoj sjednici oboreni ključni zakoni za stjecanje kandidatskog statusa.

Ćudić pojašnjava da su HDZ i SDA članice Evropskog parlamenta, odnosno vodeće grupacije u EPP-u, koju čine evropske narodnjačke stranke.

“Članovi EPP-a nisu upoznati da je HDZ, njihova članica, jučer oborila ključne zakone za evropski put BiH. Očekivala bih od Šefika Džaferovića, koji je jučer također boravio u Briselu i sastao se sa predsjednikom Evropskog parlamenta, da ukaže na destruktivne sile u BiH i zahtjeva sankcije unutar njihove grupacije. Ne radi se o tome da je Evropa zlonamjerna, nego BiH pretpostavlja da je u žiži interesovanja i da svi znaju detalje Ustava BiH. To nije slučaj, ta zainteresovanost ne pada s neba, nego je rezultat mukotrpnog diplomatskog rada, koji izostaje na terenu”, navodi Ćudić za N1.

Podsjetimo, delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno su jučer usvojili odluku da ispred ovog tijela upute zahtjev za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU i zadužili Vijeće ministara da upute ovu inicijativu tijelima EU, a na temelju odluke Doma Naroda.

S druge strane, delegati su odbili da po hitnoj i skraćenoj proceduri razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa kao i Prijedlog zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV.

Treba podsjetiti i na to da se ova dva zakona nalaze u 14 prioriteta Evropske komisije. Ranije su iz ove institucije vrlo jasno poručili da, ukoliko bh. političari ne pokažu minimum odgovornosti u kontekstu njihovih obaveza, neće biti olakšanih uslova za kandidatski status.

N1

tačno.net
Autor/ica 25.3.2022. u 10:36