Čestitka za Dan pobjede nad fašizmom Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine od Udruženja logoraša grada Mostara

tačno.net
Autor/ica 8.5.2023. u 13:57

Izdvajamo

  • Za kraj su naglasili da odlučno odbacuju mogućnost da se njihovi zahtjevi svedu na neki lični ili politički teren jer su oni isključivo motivirani interesom da se zaštiti dostojanstvo svakog čovjeka bez obzira na ime, nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Povezani članci

Čestitka za Dan pobjede nad fašizmom Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine od Udruženja logoraša grada Mostara

Foto: Arhiv

Udruženje logoraša Mostar je nakon čestitke koju su dobili od strane Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine uoči mjeseca Ramazana o početku njihovih aktivnosti na izgradnji Muzeja HVO-a na prostoru Logora Heliodrom odlučilo da istima čestita sutrašnji Dan pobjede nad fašizmom koji nije pobijeđen.

Nakon što smo nakon više pokušaja od strane Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine dobili ono što nismo tražili smatramo da smo obavezni upoznati javnost sa slijedom događaja i sa informacijom da su nastavljeni radovi na izgradnji Muzeja HVO-a na prostoru zatočenje i mučenja preko 10.000 stanovnika grada Mostar, Hercegovine i Bosne i Hercegovine, navode iz Udruženja logoraša Mostar.

“I pored zahtjeva u skladu sa Zakonom o javnom pristupu informacija i urgencije koji su upućeni Ministarstvu i ministru nismo dobili Odluku o formiranju muzeja koju je donijela ministrica Marina Pendeš niti Memorandum o razumijevanju i saradnji koji je potpisao ministar Sifet Podžić dobili smo odgovor koji dostavljamo u prilogu, kao i dva pisma upućena istima od kojih je jedno bilo sklonjeno te po istom nismo dobili nikakav odgovor. Zašto nam nije dostavljeno zakonskim putem traženo najbolje zna aktuelni Ministar”, istakli su.

Kako poručuju iz Udruženja, pokušaji da se njima i javnosti, kroz nesuvisla objašnjenje, pokuša objasniti hronologija događaja na izgradnji Muzeja i određivanja lokacije je samo pokušaj bacanja luga u oči žrtvama zločinačke politike UZP-a.

“Ono što nas je bolno razočaralo jeste površno prihvatanje istog narativa od strane aktuelnog Ministra koji je bespogovorno prihvatio donesene odluke svojih prethodnika bez imalo osjećaja da li će ovaj akt ikoga povrijediti uključujući i njegove bliske srodnike koji su nastradali u logorima tzv. HRHB. On je imao obavezu da u skladu sa državnim Zakonom o negiranju ratnih zločina i genocida i Pravilnikom o muzejima pukova OS BiH sagleda validnost donesenih odluka i zaustavi izgradnju bilo kojeg muzeja na mjestu na kojem su počinjeni i sudski potvrđeni ratni zločini”, naglasili su.

Nastavak izgradnje muzeja ratnog HVO u okviru njegovog nekadašnjeg koncentracionog logora Heliodrom je najbrutalniji način vrijeđanja osjećaja i dostojanstva žrtve, aminovanje politike sakrivanja i negiranja zločina počinjenih od strane presuđene politike UZP-a i nametanje narativa kolektivnog zaborava, navode iz Udruženja i smatraju da pokušaj opravdanja da se provode odluke prethodnika nikako ne amnestira sadašnjeg nosioca ministarske funkcije.

“Za žrtve politike presuđenog UZP jedina ispravna je momentalno donošenje Odluke o prestanku finansiranja Muzeja na prostoru logora Heliodrom i njegovo alociranje na drugi lokalitet koji neće nikoga vrijeđati”, poručili su.

Za kraj su naglasili da odlučno odbacuju mogućnost da se njihovi zahtjevi svedu na neki lični ili politički teren jer su oni isključivo motivirani interesom da se zaštiti dostojanstvo svakog čovjeka bez obzira na ime, nacionalnu ili vjersku pripadnost.

“Valja svima nama bez razlike jednog dana položiti račune pred Stvoriteljem.”

DA SE NE ZABORAVI – DA SE NE PONOVI

Upravni odbor Udruženja logoraša Mostar

 

tačno.net
Autor/ica 8.5.2023. u 13:57