Njemačka donira 12 respiratora bolnicama širom Bosne i Hercegovine

tačno.net
Autor/ica 3.11.2020. u 11:55

Njemačka donira 12 respiratora bolnicama širom Bosne i Hercegovine

S obzirom na i dalje jako veliki broj inficiranih virusom COVID-19 i tim ogromnim opterećenjem zdravstvenog sistema, Vlada Savezne Republike Njemačke je odlučila donirati 12 respiratora proizvođača Dräger u vrijednosti od ukupno 350.000 eura bolnicama diljem Bosne i Hercegovine. Ova donacija se realizuje u saradnji sa saveznom ustanovom Bundesanstalt Technisches Hilfswerk-THW (civilna zaštita Njemačke).

Radi se o kvalitetnim uređajima za umjetno disanje i pripadajućoj opremi za koje je osigurano održavanje na teritoriji Bosne i Hercegovine. Osim toga, za bolničko osoblje će biti organizovana obuka za rad na ovim aparatima. Njemačka ambasadorica Margret Uebber je danas u Sarajevu zajedno s predstavnikom Kriznog štaba Federacije BiH, gospodinom prim. dr. Goranom Čerkezom i rukovodiocem RC Istočno Sarajevo, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, gospodinom Vladom Miovčićem, preuzela već dopremljene uređaje. Respiratori će biti donirani bolnicama u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Zenici, Tuzli i Novoj Bili. Respirator za bolnicu u Novoj Bili je već isporučen.

“Sloga je važna posebno u kriznim vremenima. Njemačka je i u doba globalne pandemije uz Bosnu i Hercegovinu. Ova donacija je dio naše stalne podrške ovoj zemlji i treba da bude doprinos da zajedno prebrodimo ova teška vremena”, istakla je ambasadorica Uebber.

tačno.net
Autor/ica 3.11.2020. u 11:55