Brisel: Nemačka ne odustaje od uslova za Srbiju

Autor/ica 8.2.2012. u 15:39

Brisel: Nemačka ne odustaje od uslova za Srbiju

Ako želi da dobije status kandidata za Evropsku Uniju, o čemu će odluka biti doneta već 28. februara, Beograd do tada mora sa Prištinom postići sporazum o predstavljanju Kosova u regionalnim i međunarodnim formumima, švedski i diplomatski izvori Evropskog saveta su nezvanično saopštili Rikardu Jozwiaku, dopisniku Radija Slobodna Evropa iz Brisela.

RSE: Kakav je stav Nemačke i većine članica Evropskog saveta o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji krajem februara?

Jozwiak: Diplomatski izvori kažu da Nemačka čvrsto insistira na postizanju sporazuma o regionalnom predstavljanju Prištine i da neće popustiti. Većina od 27 država-članica, izgleda da je u tome podržava. 

Razlog za to, kako mi je nezvanično rečeno, jeste stav da je neophodno izvršiti ogroman pritisak na Srbiju kako bi se sporazum postigao već sada tokom februara, tim pre što je očigledno da Srbija konstantno odlaže nastavak dijaloga sa Prištinom. Beograd je trebalo da sedne za sto sa Prištinom početkom februara, a kako sada stvari stoje, to se neće dogoditi pre kraja februara, pri čemu nema nikakvog pomaka u odnosu na takozvanu “crvenu liniju” koju je postavio.

Ovakav stav zauzet je ne zato što države-članice imaju nešto protiv Srbije nego zato što su prilično iritirane time što ona odbija konstruktivan dijalog o regionalnoj saradnji. Posebno sada kada je u igri ideja da uz naziv “Kosovo” budu dve fusnote, pri čemu bi dve strane napisale na njima ono što žele. Svi su ovo videli kao dobar predlog, ali ga Srbija odbacuje zato što konstantno insistira da na margini stoji Rezolucija 1244. Sve dok Srbija u tome ne popusti, izgleda da neće biti spremnosti bilo koje zemlje da joj dodeli status kandidata u februaru.

Što se tiče sledećeg sastanka, ranije je sugerisano da se, ukoliko martovski samit bude neuspešan, odluka o kandidaturi Srbije ponovo nađe na dnevnom redu tek u decembru mesecu, ali, prema  mojim izvorima, ponovna procena situacije  mogla bi biti zakazana za jun. Dakle, mogla bi se zakazati sednica Saveta u junu, ako ne dođe do rešenja krajem februara i početom marta.

RSE: Dakle, Beogradu nije ostalo mnogo vremena.

Jozwiak: Apsolutno ne. Dijalog Beograd-Priština neće biti nastavljen ove nedelje, a neće ni sledeće. On će se verovatno nastaviti 27. februara, samo jedan dan pre nego što šefovi diplomatija EU sretnu u Briselu kako bi doneli odluku o kandidaturi. Beograd bi, dakle, hitno morao da ponudi neku prihvatljivo rešenje kako bi dobio pozitivnu ocenu u evropskim prestonicama  jer one trenutno percipiraju Srbiju kao stranu koja odugovlači. Tim pre što je Kosovo već učinilo kompromis odrekavši se ideje da bude predstavljano pod oznakom “Republika Kosovo”.

U zamenu za to traži da Srbija odustane od margine na kojoj bi pisalo Rezolucija 1244, ali to je, čini se,  crvena linija od koje Beograd za sada ne odustaje. Po svemu sudeći, i predstavnici Srbije sada prosto sede i ne čine ništa. Robert Kuper predlaže ideju za idejom kako bi se ovaj problem rešio, ali izgleda da još uvek nema pozitivnog odgovora ni u Prištini ni u Beogradu.

Slobodna Evropa

Autor/ica 8.2.2012. u 15:39