‘Boljom školom’ protiv nacionalnih podjela u Jajcu

Marija Augustinović
Autor/ica 16.5.2017. u 12:57

‘Boljom školom’ protiv nacionalnih podjela u Jajcu

Grupa “Bolja škola”, formirana u znak podrške učenicima iz Jajca koji se bore protiv segregacije u školama, uputila je vlastima Jajca i Srednjobosanskog kantona prijedlog kako spriječiti razdvajanje srednjoškolaca po nacionalnoj osnovi. Grupu čini nekoliko profesora Srednje strukovne škole u Jajcu, koji su osmislili nacrt eksperimentalnog plana i programa, kao rješenja koje će, kako kažu, omogućiti učenicima da ostanu zajedno u školskim klupama, uz uvažavanje njihove nacionalne i kulturološke posebnosti.

Ova inicijativa uslijedila je nakon što su učenici iz Jajca poručili da ne odustaju od borbe protiv odluke Vlade i Skupštine SBK da u Jajcu bude formirana nova srednja škola, koja bi, uz postojeće dvije sa hrvatskim nastavnim planom i programom, radila po bosanskom nastavnom planu i programu.

Umjesto srednjih škola koje će djecu razdvajati nacionalnoj osnovi, u Jajcu od početka naredne školske godine treba zaživjeti eksperimentalna škola, sa jedinstvenim nastavnim planom i programom, tvrde u grupi “Bolja škola”. Smatraju da bi se time uklonila diskriminacija u srednjim školama u Jajcu, ali i zaustavile nove nacionalne podjele.

“Naši prijedlozi su da se nastava odvija na BHS jezicima, odnosno jezicima konsitutitivnih naroda. To se, trenutno, može uraditi, kao što možemo i uspostaviti multinacionalnu Upravu škole, promijeniti grb na svjedodžbama i omogućiti učenicima da se opredijele koje će predmete izučavati iz tzv. nacionalne grupe predemeta, kao što su jezici, istorija i geografija. Ukoliko ima političke volje, škola bi mogla vrlo lako to provesti”, kaže profesorica u Srednjoj strukovnoj školi i članica grupe “Bolja škola” Amela Kavazbašić, te dodaje da je, među ostalim potrebno i senzibilizirati nastavnike za potrebe učenika koji ne pripadaju u dvije dominantne etničke grupe koje stanuju u Jajcu.

Profesori okupljeni u “Boljoj školi” smatraju da je Srednja strukovna škola u Jajcu idealna za uvođenje eksperimentalnog plana i programa, kao prijelaznog rješenja, do konačnog rješavanja problema u obrazovanju u cijeloj BiH.

“Ne smatramo ovo konačnim, nego prijelaznim rješenjem koje bi zaustavilo daljnju nacionalnu podjelu u gradu. Već imamo osnovne škole koje su godinama podijeljene i nova škola bi samo zabetonirala proces segregacije i teško bismo to uspjeli ispraviti“, ističe Kavazbašić.

Iz „Bolje škole“ podsjećaju da bi obrazovanje trebalo biti najvažnije pitanje jednog društva, te garancija pozitivnog društvenog razvoja i napretka.

„Zato molimo nadležne da ovom problemu pristupe gledajući u budućnost i uviđanjem katastrofalnih posljedica koje postojeća obrazovna politika rukovođena političkim interesima, a ne humanističkim vrijednostima, može voditi“, navode.

Iako kaže da će razmotriti prijedlog profesora iz Jajca, ministrica obrazovanja SBK Katica Čerkez naglašava da je Skupština, glasovima većine zastupnika, donijela odluku o osnivanju nove srednje škole, te da je njezina obaveza da tu odluku i provodi.

“Nastavni planovi i programi su vrlo ozbiljan, stručan i znanstven posao, u koji moraju biti uključeni eksperti pojedinih oblasti, ljudi koji su zaposleni u obrazovanju, te metodičari. Ad hoc reći da će netko predložiti nastavni plan i program zaista je neodgovorno i neozbiljno za tako važnu oblast u jednoj državi”, kaže Čerkez.

RSE

Marija Augustinović
Autor/ica 16.5.2017. u 12:57