Blasfem – banjalučki feministički festival

Stela Kapidžić
Autor/ica 14.6.2018. u 08:49

Blasfem – banjalučki feministički festival

Drugi BLASFEM, koji će se održati od 14. do 16. juna 2018. godine, nastavlja nesmiljenom žestinom da otvara teme od društvenog značaja kroz feminističku optiku pod starim ali i dalje aktuelnim sloganom “Još jednom: lično je političko!”

Ovakvo posmatranje svijeta dolazi sa pozicije margine ali istovremeno otkriva i prostor snage koji nastaje kroz solidarnost i empatiju nepohodne za društvenu reprodukciju- a nju po pravilu većinom obavljaju žene. Takva dvostruka perspektiva otvara neuralgične tačke i rane koje patrijarhat, kapitalizam, rat i nasilje ignorišu, otvaraju ili mrcvare, informišući nas o konkretnim strategijama i taktikama prepoznavanja problema a samim tim i otpora koje ženska tijela i umovi udruženo pružaju.

Bilo da govorimo jezikom književnosti u žanrovski najrazličitijim formama, jezikom prevarnih i opljačkanih radnica nekadašnjih giganata koje pokušavaju da ostvare minimum prava i donesu marku u porodicu, jezikom blogerki i autorki na društvenim mrežama ili jezikom onih koje su odlučne u borbi protiv militarizacije, borbe i rad ovih žena ne prestaju da inspirišu. Bilo da svojom riječju i djelom prkose ratnoj i nasilnoj svijesti u eri najmasovnijih migracija, nesigurnosti, loše bezbjednosne situacije, one kroz svoje borbe, delanje i apel definišu da političko jeste uvijek lično i da kao takvo ne pripada samo političarima već svima nama.

Program – izdvajamo

ČETVRTAK 14.6.18

19:00 Emina Žuna- Promocija romana Linija života, vodi Danijela Majstorović

21:00 Film: Projekcija filma: HER WAR- Za šta se bore pripadnice Ženske zaštitne jedinice (YPJ)?

Stela Kapidžić
Autor/ica 14.6.2018. u 08:49