BEZ KOMŠIĆA I DŽAFEROVIĆA: Milorad Dodik sam primio ruskog ministra Sergeja Lavrova

klix.ba
Autor/ica 15.12.2020. u 10:15

BEZ KOMŠIĆA I DŽAFEROVIĆA: Milorad Dodik sam primio ruskog ministra Sergeja Lavrova

Foto: T.S./klix.ba

Nakon što su dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine odbila prisustvovati sastanku s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, primio ga je sam Milorad Dodik.

Željko Komšić i Šefik Džaferović jutros su odlučili propustiti sastanak s Lavrovom te na taj način poslati poruku šta misle o njegovim jučerašnjim aktivnostima i najavama.

“Lavrov zna da takve odluke može donijeti samo država, a u donošenju su učestvovali i predstavnici RS-a, kao i gospodin Dodik. On je svojim postupcima pokazao nepoštivanje ustavnog sistema i države Bosne i Hercegovine”, kazao je.

Komšić je kazao da su potezi jednog tako iskusnog diplomate unaprijed osmišljeni te kao takvi nisu prijateljski prema Bosni i Hercegovini.

Naše opredjeljene je da s Rusijom imamo najbolje moguće odnose, što sada nije slučaj, dodao je on.

“Da stvar bude gora, jučer je na društvenim mrežama objavljen stav glasnogovornice ministra Lavrova, koji je svojevrsna prijetnja. Utisak koji smo imali je da oni dio države tretiraju kao nezavisnu državu”, kazao je Komšić.

On je kazao kako ovakvi potezi Sergeja Lavora ne mogu biti tretirani kao diplomatski skandal, jer iza ruskog ministra stoji veliki aparat koji sve u našoj državi zna i sve prati.

Lavrov se jučer sastao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom te predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

Lavrov je jučer poslao niz spornih političkih poruka, a između ostalog je kazao da je odavno trebalo da bude zatvoren Ured visokog predstavnika u BiH, jer je naša zemlja odavno postala članica Vijeća sigurnosti UN-a.

“Ovaj vanjski protektorat koji predstavlja Ured visokog predstavnika u BiH u potpunosti je prevaziđen. Postojanje OHR-a pokazuje nepoštovanje prema narodima u BiH i prema suverenitetu ove zemlje. Svaki pokušaj da se ruši Dejtonski sporazum može imati nesagladive posljedice. Veoma je teško bilo izgraditi krhku ravnotežu i bez samo jedne komponente može se ugroziti čitava stabilnost”, rekao je Lavrov.

klix.ba

klix.ba
Autor/ica 15.12.2020. u 10:15