Okršaj Karamarka i Linića u osmoj izbornoj jedinici

Autor/ica 25.8.2011. u 01:40

SDP-ovac Slavko Linić uslikao se za Globus prošloga tjedna opušteno, zavrnutih nogavica, i zatoćanih nogu u more izvalio da Zoran Milanović ne bi trebao ostati na čelu stranke ako postane premijer, jer će inače opet biti zanemaren stranački rad, kao i 2000. godine. Bilo je tu frke i ljutnje, stranka je demantirala takvu ideju, a Linić nestao s horizonta na nekoliko dana, te se nije pojavio ni na sastanku Kurkuriku koalicije u Istri.

U međuvremenu se pokazalo da je taj intervju, međutim, mnogo sporniji za HDZ-ovce nego za Linićeve SDP-ovce, te je iskorišten ove nedjelje kao povod za obraćanje šefice HDZ-a Jadranke Kosor javnosti na dan kad je svu medijsku pažnju u Rovinju zaokupila Kukuriku ekipa. Kosorica saziva svoju izvanrednu pressicu i na opće iznenađenje nastavlja priču o ovom intervjuu, i to napadom na Linića kao rušitelja pravosudnog sustava Hrvatske zbog njegovih tvrdnji da su svi procesi protiv SDP-ovaca montirani i da su policija i pravosuđe u funkciji udara na opoziciju. Šamaranje DORH-om i pravosuđem tako je nastavljeno, i očito je da će biti glavna tema ove kampanje sve do 4. prosinca. Sve će se na kraju svesti na »špijunčinu« i razne druge špijunčine, a budući da je to vrlo sočno i moćno političko šamaranje, ne treba strahovati da će kampanja biti dosadna.

To se jasno vidi, jer s druge strane traje proces približavanja ministra Tomislava Karamarka HDZ-u. Tvrdi se da bi Karamarko službeno mogao postati članom HDZ-a na saboru stranke 17. rujna, eto, nakon dugog premišljanja i kalkuliranja gdje bi njegov angažman za Hrvatsku bio najbolji (što je neviđeni spin iz njegovih krugova), a plan je da ga se potom kooptira u Predsjedništvo HDZ-a gdje bi stranačka desnica dobila novog jakog predstavnika nakon umirovljenja Luke Bebića i moguće neutralizacije Andrije Hebranga.

Neki krugovi govore međutim da nije nemoguće i da Karamarko odmah postane i potpredsjednik stranke, jer bi ga time Kosor zapravo još više pridobila na svoju stranu. Jasno joj je vjerojatno da joj prijeti opasnost od jačanja Karamarkovog utjecaja ne samo na desnom krilu HDZ-a nego u stranci općenito, te da ga je bolje imati za prijatelja nego za neprijatelja, pogotovo ako se pažljivije proanaliziraju Karamarkove izjave u posljednje vrijeme. On ne skriva velike političke ambicije, pa ni želju da jednog dana možda zasjedne i na čelo HDZ-a. Stoga se sadašnji najnoviji dogovor Kosor-Karamarko može nazvati miroljubivom aktivnom koegzistencijom, kompromisom za predstojeće izbore, a poslije ionako tko živ, tko mrtav.

U svakom slučaju, ima i procjena koje govore da bi Karamarko na saboru stranke mogao odmah postati potpredsjednikom, čak i ako statut to ne predviđa – uostalom, i sama šefica stranke Jadranka Kosor izabrana je aklamacijom na prigodničarskom saboru HDZ-a nakon odlaska Ive Sanadera 2009. godine, pa se nitko nije sjetio statutarno zanovijetati.

U trenutku kad se dogodi Karamarkovo pristupanje HDZ-u i samim time njegovo političko jačanje, sljedeće logično pitanje bit će gdje će ga HDZ na ovim izborima kandidirati. Ministar policije automatski će kao jedan od novih glavnih ljudi morati biti i adekvatno pozicioniran te se očekuje da će biti i nositelj liste u nekoj od izbornih jedinica: teško je reći je li vic ili istina da bi to mogla biti 8., riječko-istarska izborna jedinica. Kalmeta i Milinović čvrsto drže 9. jedinicu i pomoć ministra policije, koji izvorno dolazi iz Zadra, vjerojatno im nije potrebna. Izvjesno je da bi takvom kandidaturom HDZ u 8. jedinici sigurno prošao bolje nego da ga vode domaće nejake snage HDZ-a kojima ankete trenutno daju maksimalno dva mandata od ukupno 14.

Megdan Slavka Linića i Tomislava Karamarka u 8. jedinici, koja i inače pati od deficita jakih HDZ-ovskih imena, bio bi poslastica svoje vrste za sve u publici, doduše uz krv, znoj i suze, osim ako za Karamarka to ipak nije preveliki rizik. Jer, o Slavku Liniću zna se dosad više-manje sve, ali o Tomislavu Karamarku možda tek saznamo nove detalje iz njegove neautorizirane biografije

 novilist.hr

Tagovi:
Autor/ica 25.8.2011. u 01:40