BALKAN DANCE PROJECT VOL. 3

tačno.net
Autor/ica 1.9.2017. u 18:13

BALKAN DANCE PROJECT VOL. 3

Tanzelarija – Udruženje za promociju savremenog plesa iz Bosne i Hercegovine u saradnji sa slovenačkim pozorištem Festival Velenje i srpskim Udruženjem profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije uz saradnju Instituta za umetničku igru, pokreće projekat pod nazivom Balkan Dance project Vol. 3 (BDP), u kome će učestvovati plesni umetnici iz pet zemalja: Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Makedonije.

BDP je međunarodni plesni projekat, nastao 2013. godine. Njegovi inicijatori su Igor Kirov, koreograf iz Makedonije, sadašnji umetnički direktor Baleta HNK Split, Aleksandar Ilić, prvi solista i koreograf Narodnog pozorišta u Beogradu i baletska umetnica Mojca Majcen iz Slovenije. Glavni producent Balkan Dance Projecta je Festival Velenje iz Slovenije.

BDP je nastao s idejom saradnje i povezivanja mladih radi unapređivanja umetnika iz regiona i zemalja Evropske unije i promocije umetničke igre.

U okviru BDP ostvarene su tri plesne produkcije: He He Helium, Balkan Dance Project Vol. 1 i Balkan Dance Project Vol. 2. Sve ove produkcije uvek su imale različite koprodukcijske partnere (Direkcija za umetnost i kulturu Makedonije, Madlenianum Opera & Theatre iz Srbije, House of Culture Celje…). Predstave BDP bile su prikazane u većim pozorištima regiona (Cankarjkev Dom, Dom Kulture S, Krško, Narodno pozorište u Beogradu, Madlenianum opera i teatar u Zemunu, Makedonska Opera i Balet, Makedonski nacionalni teatar, Dom Kulture Bitola, Veles) i na međunarodnim festivalima kao što su: SIDANCE Festival u Seulu (Koreja), Sarajevska zima (BIH) i Plesni festival u Šibeniku. Karakteristika BDP je što se svi procesi stvaranja predstave održavaju u drugoj zemlji, tako su predstave He He Helium i Balkan Dance Project Vol. 1 rađene u Sloveniji i Balkan Dance Project Vol. 2 u Srbiji.

Produkcija Balkan Dance Project-a pod nazivom Balkan Dance Project Vol. 3, ostvaruje se u Sarajevu kao Triple bill, koji se sastoji od koreografija troje različitih koreografa BIH, Srbija i Makedonija, s igračima koji dolaze iz tih republike.

Premijera će biti u Sarajevu 14.10.2017. u Bosanskom kulturnom centru.

tačno.net
Autor/ica 1.9.2017. u 18:13