Bajtal: Stalni rast otvaranja narodnih kuhinja slika je sramotno poraznog stanja u kojem se nalazi bh. društvo

tačno.net
Autor/ica 21.12.2017. u 14:47

Bajtal: Stalni rast otvaranja narodnih kuhinja slika je sramotno poraznog stanja u kojem se nalazi bh. društvo

“Narodne kuhinje” su sa stanovišta morala i ljudskog dostojanstva, nejnenarodniji i najnemoralniji fenomen i pojam s kojim se građani Bosne i Hercegovine suočavaju, a zahvaljujući  otvorenom i usto, legaliziranom pljačakaškom  i prevarantskom konceptu vladanja, ovdašnjih b-h-s etno-oligarhija

U Lukavcu je 15. decembra otvorena prva dječija javna kuhinja u kojoj će se dijeliti 100 besplatnih obroka za djecu koja su u stanju socijalne potrebe.

Dječija javna kuhinja, prva u našoj zemlji projekat je lukavačkog Udruženja altruista “Ruke prijateljstva”.

No, „svečana” ceremonija otvaranja javne kuhinje nova je tužna i porazna slika našeg društva.

Sociolog i politički analitičar Esad Bajtal smatra kako je teško izabrati najbolji, odnosno najgori pokazatelj stanja u kojem se bosanskohercegovačko društvo nalazi.

“Konkurencija je velika. Evo, samo nekoliko, ad hoc nabačenih primjera te vrste:

Kopanje kontejnera da bi se preživjelo;

50% bh. građana na ivici siromaštva, i još 28% njih koji žive ispod granice siromaštva;

Najmanja kupovna moć u Evropi;

Sarajevo skuplji grad od Amsterdama;

Enormno plaćeni parlamentarci koji ne rade ono i onoliko koliko su obećavali tokom predizbornih kampanja;

105 bh. multimilionera teških 9 milijardi dolara i istovremeno stalni rast otvaranja novih  “narodnih kuhinja”, a sad još i dječija, evidentna su slika sramotno poraznog stanja u kojem se nalazi bh. društvo;

Obespravljeni, uvrijeđeni i poniženi građani, svedeni na nivo prosjaka i etno-podanika” – objašnjava Bajtal.

Međutim, apsurdi tu ne prestaju.

“Nekada su svi oni imali svoje kuhinje u svojim kućama i svojim stanovima i tri obroka dnevno, plus popodnevni i večernji izlasci, kafanski život, regresi, besplatni godišnji odmori, besplatno školstvo, zdravstvo itd. Danas, kako vidimo, samo neki od tih gladnih i ojađenih, dakle, ne svi, koji su imali sreće da nepotističkom ili drugom vrste urgencije, dospiju na spisak tzv “narodne kuhinje”, dobijaju jednom dnevno sadaka-čorbuljake da bi nekako preživjeli do sutra. Pri tome, nerijetko, pješače, kilometrima do “kuhinje” i nazad. I tako iz dana u dan. Istovremeno, da apsurd bude kompletan, vlastodržačke b-h-s strukture, javno i cinično tvrde, kako se ovdje bolje živi nego prije, kako se bolje živi nego u Njemačkoj i kako je, zahvaljujući njima (vlastima), prosječni životni vijek građana produžen sa 68 na 72 godine!”- kazao je Bajtal, te zaključuje:

“Dakle, “narodne kuhinje” su sa stanovišta morala i ljudskog dostojanstva, nejnenarodniji i najnemoralniji fenomen i pojam s kojim se građani Bosne i Hercegovine suočavaju, a zahvaljujući  otvorenom i usto, legaliziranom pljačakaškom  i prevarantskom konceptu vladanja, ovdašnjih b-h-s etno-oligarhija.”

 novi.ba

tačno.net
Autor/ica 21.12.2017. u 14:47