Bajtal: Mi smo društvo ispalo iz ideologije, društvo sile i ucjena

Alfa TV
Autor/ica 13.1.2018. u 10:14

Bajtal: Mi smo društvo ispalo iz ideologije, društvo sile i ucjena

Obilježavanje neustavnog “Dana Republike Srpske” nije ništa drugo od dizanja tenzija i političkog prepucavanja, kazao je sociolog i politički analitičar Esad Bajtal, gostujući u emisiji “U škripcu” na TV Alfa.

– Situacija sukoba nije ništa novo u ovoj zemlji, to je sveopšta prevara koja traje skoro 30 godina. Mi ovdje uopšte nemamo politiku mi smo društvo ispalo iz ideologije, jer na sceni nisu idejne borbe nego borbe interesnih grupa, ocijenio je Bajtal.

Osvrnuo se i na poziv predsjednika RS-a Milorada Dodika da građani 9. januara istaknu zastave entiteta na svojim domovima. Prema riječima Bajtala, u moru egzistencijalnih problema građane ne zanima obilježavanje tog praznika, ali dodatne probleme sebi neće stvarati.

– Građani su stavljeni na jednu probu, koja kaže: ko nije sa nama taj je protiv nas, pa sad ti izvoli pa ne stavi zastavu na svoju kuću, na prozor, na krov, ističe Bajtal.

Za društvo u kojem živimo tvrdi da je “patologizirano društvo, te da u njemu nema ni lažne, ni prividne demokratije, “samo sila i ucjena”. Ocjenjuje i da su “samozvani čuvari vitalnog nacionalnog interesa” odveli zemlju u siromaštvo, a nacija sada gladuje.

– Ljudi ne odlaze iz BiH, oni bježe. Odavde se bježi glavom bez obzira. Kao što se bježi od mača, od puške, od medvjeda u šumi…Za pet godina odavde je pobjeglo 150.000 ljudi. Država oporezuje bijedu građana – Hoćete napolje? Da. Nema, vrata su zaključana, izaćete kad uplatite toliko i toliko. To je cinizam svoje vrste, kaže Bajtal.

Bajtal je govorio i o egzistencijalnoj krizi i poremećenom sistemu vrijednosti u društvu, borbi za preživljavanjem, nametnutom siromaštvu u bogatoj BiH,  sve češćim protestima, ali i mogućem masovnom buntu, kao i o najodgovornijim (političkim strukturama) za postojeće stanje.

alfa.avaz.ba

Tagovi:
Alfa TV
Autor/ica 13.1.2018. u 10:14