Evo zašto su Dodik i Čović oblijetali po Izraelu

V. K.
Autor/ica 8.8.2022. u 09:17

Evo zašto su Dodik i Čović oblijetali po Izraelu

Ambasada Izraela u Tirani, zadužena i za prostor Bosne i Hercegovine, osvrnula se na problem izmjena Izbornog zakona BiH u našoj državi te su između ostalog govorili i o problemima s kojima se suočavaju nacionalne manjine, uključujući i Jevreje.

Na početku, iz Ambasade su poručili kako Izrael pozdravlja ohrabrujuće akcije koje je poduzela BiH s ciljem zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u državi.

“To se tiče Rezolucije Doma naroda Parlamenta BiH o usvajanju radne definicije pojma antisemitizam kako ju je postavila Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust (IHRA), a na inicijativu Dragana Čovića. Sličnu rezoluciju donijelo je i Predsjedništvo BiH na inicijativu Milorada Dodika”, navodi se.

Osvrnuli su se i na promjenu naziva ulica u Mostaru.

“To se odnosi i na Odluku Grada Mostara o preimenovanju ulica koje nose imena ustaša, na inicijativu gradonačelnika Mostara Marija Kordića i uz podršku predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Mostara te predsjednika klubova Srba, Hrvata i Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara”, poručili su.

Naglašeno je kako je država Izrael posvećena zaštiti sigurnosti, prava i statusa Jevrejske zajednice širom svijeta, uključujući i Jevrejsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

“Država Izrael podržava nedavne korake koje su poduzele različite institucije Bosne i Hercegovine, koja koristi svim njenim građanima i njenoj jevrejskoj zajednici i nada se da su ovi koraci izraz trenda dobrodošlice i da će i drugi bh. gradovi i njihovi dužnosnici biti inspirirani ovim pozitivnim korakom koji je napravio Grad Mostar i učiniti ispravan izbor kada je u pitanju preimenovanje ulica i javnih ustanova koje nose uvredljiva imena”, ističe se u saopćenju.

Pojasnili su kako Izrael u potpunosti podržava Ustav Bosne i Hercegovine.

“Država Izrael podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punu ravnopravnost svih njenih građana i svake inicijative koja promovira ovu ravnopravnost. S tim u vezi treba istaći da Izrael čvrsto vjeruje da je Okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i njegovim Aneksom IV – Ustavom Bosne i Hercegovine uspostavljen održiv sistem podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika”, pojašnjavaju.

S tim u vezi, iz Izraela smatraju kako se taj princip mora poštovati i uzeti u obzir prilikom traženja rješenja za izborni zakon koji istovremeno mora osigurati dva ključna principa jednakost i nediskriminaciju.

“Jedan od načina da se održe ovi ključni principi je kroz legitimno predstavljanje, što je i verificirao i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a bez kojeg sistem konsocijacijske demokratije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda Sejdić-Finci, kao i druge presude Evropskog suda za ljudska prava tek treba da se implementiraju.

Nedostatak implementacije, navode iz Ambasade, ostaje teret za Bosnu i Hercegovinu.

“U tom kontekstu, spremnost i prijedlozi hrvatske strane, koji su stigli prilikom pregovora o izmjenama izbornog zakona su dobrodošli”, zaključili su iz Ambasade Izraela.

Klix.ba

V. K.
Autor/ica 8.8.2022. u 09:17