Autorska večer umjetnice Merime Dervović

AnaDominik Rodić
Autor/ica 16.11.2017. u 13:27

Autorska večer umjetnice Merime Dervović

Merima Dervović, visočka mlada umjetnica će imati svoje autorsko večer u sklopu projekta „Sarajevo Vam Predstavlja“ 22. 11. u 19.30 u Pirates Pubu u Starom Gradu.

Link eventa pogledajte ovdje.

Merima je studentica italijanskog jezika i književnosti, a i osoba je sa invaliditetom. Ona je slikarica, a jako je zanimljivo da se bavi čak i oslikavanjem namještaja, pa će tako posjetitelji imati priliku da vide stolice koje je ona oslikavala uz mnogo slika koje je uradila. Projekat „Sarajevo Vam Predstavlja“ daje prostor svim umjetnicima koji žele iskazati svoju kreativnost. Samo je bitno da se pojave na našim večerima kako bi dogovorili termin.

Organizator ovog projekta je Društvo Novinara BiH, udruženje „Val“, a saradnici su Galerija Boris Smoje, Jazz Radio Cafe, Pirates Pub i udruženje mladih „Nautilus“. Ovo autorsko večer je ujedno i otvorenje ovog projekta u opštini Stari Grad.

Projekt “Sarajevo Vam predstavlja!” je pokrenut od strane člana društva novinara BiH koji je ujedno i slobodni umjetnik u Sarajevu. Podršku su za sada dali: Galerija Borisa Smoje, Jazz Radio Caffee i Pirates Pub. Cilj projekta je pomoći regionalnim umjetnicima da predstave svoje djelo i svoje mišljenje društvu. Istovremeno, projekat za ulogu ima i da uz autorske večeri organizuje i sastanke osnivača različitih NVO društava kojima je u cilju očuvanje i izgradnja kulture i umjetnosti regije. Akcenat promotivnog djela programa je na mladim perspektivnim autorima, ili autorima koji su svojim radom i svojim uticajem u društvu donijeli određenu dobrobit za iskazivanje kreativnosti kod djece, socijalnih slučajeva, invalida i oboljelih. Poenta ovog okupljanja je formiranje saveza društava koja će pomoći razvoju i zaštiti kulture naše regije (Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Slovenija). Svakako, autori iz drugih zemalja okoline osim BiH su dobrodošli također, i ukoliko ima zainteresovanih da budu autori koje ćemo predstaviti javno ili prijatelji projekta mogu se javiti putem e-maila: a.dominic.rodic@outlook.com. Svaka pomoć nam je dobrodošla!

Merima Dervović je rođena 14.5. 1991. Studentica pete godine italijanskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Dio djetinjstva provodi u Italiji, a potom se vraća u rodnu Bosnu. Ljubav prema umjetnosti je naslijedila od majke, također umjetničke duše, koja je uvijek poticala da se izrazi kroz slikanje. Slikanjem se bavi od djetinjstva, za svoju dušu. Za nju slikanje je više od hobija, više od nečega usputnog. To je ljubav i njena velika strast. Ozbiljniju slikarsku naobrazbu stiče u Školi slikanja, crtanja i vajanja pod vodstvom profesorice Indire Kaliman. Zanimljivo je što se u posljednje vrijeme posvetila slikanju namještaja. To se desilo sasvim slučajno kaže naša Mimi: “Kao što se dešavaju sve dobre stvari u životu, kada sam našla staru stolicu u ostavi. To mi je dalo novi pogled na umjetnost, koja za mene nije samo nešto što stoji okačeno na zidu, već postaje nešto funkcionalno. A što se tiče slika koje jesu okačene na zid, fasciniraju me ženske figure koje su čest motiv mojih slika, a koje prema mom viđenju predstavljaju žensku snagu i slobodu.” Ono što povezuje sva njena djela nevezano za medij kojim slika i nevezano za podlogu na kojoj slika jesu jake boje i šarenilo. U posljednje vrijeme je oduševljava i tekstura koju dobija debelim premazima boje.

AnaDominik Rodić
Autor/ica 16.11.2017. u 13:27