A mogao je biti olimpijac u Sarajevu

Darko Vidović
Autor/ica 18.1.2023. u 09:46

Izdvajamo

  • Dječaci sa ove fotografije, prevareni i u ratnom vihoru prepušteni samima sebi, svoje male živote - u istom danu kad je nastala ova fotografija - okončali su kao topovsko meso na ulicama razrušenog Berlina, dok je Nazi - Führer, kreator ideologije mržnje koja im je prekinula djetinjstvo i poslala ih u smrt, istu noć u bunkeru propale Germanije, hicem iz pištolja, kukavički, Evi Braun i sebi prosuo mozak.

Povezani članci

A mogao je biti olimpijac u Sarajevu

Foto: histclo.com

(Ili kronologija propasti jednog dječijeg sna)

*Četvrtak je, 12. 1. 2023.

*Djeca sa prostora bivših jugoslavenskih republika, u dobi između 11 i 14 godina, dolaze na produženi vikend sa svojim matičnim klubovima u Sarajevo odigrati regionalni turnir u nogometu, pod nazivom – Šampion junior kup.

*S obzirom da govore isti jezik i dobro se razumiju, sarajevski nogometni turnir se, pored sportskog nadmetanja, nudi i kao mjesto druženja za djecu i roditelje.

*Na sebi nose dresove sa grbovima i memorabilijama svojih klubova, što onih tradicionalnih, što novijih pod habitusom devedesetih sa naglašenim nacionalnim motivom.

*Njihovi roditelji također nose zastave, šalove i dresove sa klupskim i nacionalnim memorabilijama.

*U jeku turnira i opće dječje euforije i razdraganosti, igrajući protiv svojih vršnjaka iz Srbije, dječaci iz jednog splitskog kluba na jednom od terena počinju kreštati “Ubij, ubij, Srbina”, dok istu večer na Ilidži huligani sa fantomkama uz povike “vas smo čekali” love po hotelu Srbe, te djecu i njihove roditelje prskaju fefer-sprejevima po očima i fizički ih maltretiraju. Mlađi otac jednog djeteta iz Beograda dobiva ubodnu ranu oštrim predmetom i završava u bolnici.

*Je li to svijet koji smo kreirali i koji još uvijek kreiramo?! Je li to budućnost naše djece, budućnost koju kreiraju politike na stadionima i ulicama i nacionalističke mame i tate u domaćinstvima; budućnost u kojima se mržnjom treba zatomiti dječji smijeh, umjesto da ih se kroz obrazovanje i kulturu sjećanja uči empatiji, ljubavi i zajedništvu?!

*Jesu li dresovi i grbovi, od kojih su neki sa memorabilijama iz prošlosti opterećeni i hipotekom rasnih zakona i mržnje, dresovi kluba koje bi dječica trebala ponosno nositi u jednom sportskom nadmetanju, ili su to možda buduće uniforme i sljedbenici najgorih zala i ljudskih nesreća na ovim prostorima?!

*Ubij, Srbina, ZDS, Nož, žica, Srebrenica i Vas Srbe smo čekali?!, mržnja prema hrvatskom ili albanskom porijeklu, crnogorskom, srpskom, makedonskom, bošnjačkom, slovenskom… ljudskom?!, je li to habitus ovih prostora zadnjih decenija na kojem će i ubuduće profitirati tek defektne politike i religije hrvatskih, srpskih i bošnjačkih šovena, sve šaljući djecu u ambis nacionalizma i propasti?!

*Kultura sjećanja, empatija, ljubav?!

*Ova tekstu priložena fotografija, snimljena aprila 1945. godine, prikazuje nacističkog vođu Adolfa Hitlera ispred svoga bunkera u Berlinu kako nekadašnje vršnjake današnje dječice sa nogometnog turnira u Sarajevu, obučene u nacističke uniforme odlikuje za hrabrost. Godinama prije nastanka ove fotografije, u ideji nacističke Njemačke, osmišljene su i parole Ubij, ubij, Židova!
Ubij Srbina, Hrvata, Bošnjaka, u čemu je razlika?! NDH, koncentracioni logori, ustaše, handžar divizije, četnici, nož, žica, Srebrenica?!

*Dječaci sa ove fotografije, prevareni i u ratnom vihoru prepušteni samima sebi, svoje male živote – u istom danu kad je nastala ova fotografija – okončali su kao topovsko meso na ulicama razrušenog Berlina, dok je Nazi – Führer, kreator ideologije mržnje koja im je prekinula djetinjstvo i poslala ih u smrt, istu noć u bunkeru propale Germanije, hicem iz pištolja, kukavički, Evi Braun i sebi prosuo mozak.

Kasno. Puno, puno kasno, neumoljivo je ispisala povijest tužnu priču jednog plavokosog dječaka iz berlinskih ruŝevina, tog davno zaboravljenog suputnika današnjih adolescenata u kronologiji propasti jednog dječjeg sna.

A mogao je,
možda,
biti pobjednik
i šampion…
Mogao je,
biti,
olimpijac
u Sarajevu.

Darko Vidović
Autor/ica 18.1.2023. u 09:46