MTM pred gašenjem

Mostarski.ba
Autor/ica 23.8.2023. u 11:24

MTM pred gašenjem

foto: arhiva

Ostalo je još desetak dana do isteka roka u kojem Mostarski teatar mladih MTM, omladinsko pozorište koje će uskoro obilježiti 50 godina rada, mora platiti dugovanja za najam prostora u kojem djeluje.

MTM je pokrenuo i akciju prikupljanja donacija na društvenim mrežama, jer se to pozorište koje, kako kažu, otvoreno progovara o problemima današnjice u BiH, ne finansira ni iz jednog javnog budžeta.

Ukoliko ne uspiju skupiti potrebni novac, iz MTM-a su upozorili kako bi deložacija iz prostora u kojem se trenutno nalaze praktično značila prestanak rada tog teatra.

Na Memorijalnoj sceni 2532 MTM-a, koja je ime dobila po broju stradalih građana Mostara u proteklom ratu, radi se punom parom. Predstave koje se pripremaju za publiku zadnjih sedmica imaju samo jedan cilj – osigurati do kraja augusta potreban novac za plaćanje najma prostora u kojem je scena napravljena.

Umjetnički direktor MTM-a, redatelj Sead Đulić, ističe da je Mostarski teatar mladih ponovo u situaciji da se bori za opstanak i za očuvanje scene. MTM nije ni na jednom javnom budžetu pa dođu u situaciju da ne mogu servisirati troškove iznajmljenog prostora, rekao je Đulić za Radio gradska mreža (RGM) Mostarski radio.

“Sa ovim troškovima nama treba otprilike hiljadu maraka mjesečno da bi mogli imati ključ i ulaziti u prostorije. U uslovima u kakvim živimo, u uslovima kakav je odnos prema umjetnosti mladih i za mlade to su veliki novci”, rekao je Đulić.

Dodatni problem je što zbog Đulićeve bolesti, u zadnje vrijeme manje rade komercijalne radionice, pomoću kojih su podmirivali troškove. Zato su na društvenim mrežama pokrenuli akciju prikupljanja novca za izmirivanje duga za najam prostora.

“Sad smo u akciji da uz pomoć prijatelja uz pomoć ljudi koji razumiju šta znači gašenje jednog omladinskog teatra ili bilo kakve organizacije mladih za mlade koja postoji 49 godina i šest mjeseci”, dodao je Đulić.

U MTM-u kažu da im je namjera online akcijom i prodajom karata, te posebnih vaučera, problem riješiti makar do Nove godine. Na pitanje, zašto nisu ni na jednom budžetu, umjetnički direktor Sead Đulić odgovara da je razlog jer nisu miljenici politike.

“Mi se bavimo društveno angažiranim temama. Mi govorimo o svim problemima, ukazujemo na društvo u kojem živimo i bunimo se protiv negativnosti u tom društvu”, ističe Đulić

Tako su pored ostalog kroz predstave govorili o etničkim podjelama, nasilju među mladima, ratnim zločinima, diskriminaciji migranata, manjina i brojnim drugim temama.

Kroz MTM su, kažu u tom pozorištu, prošla brojna glumačka imena kao i ona iz svijeta teatra i umjetnosti općenito, kao što su Dragan Despot, Nebojša Kundačina, Belma Lizde Kurt, Gradimir Gojer (koji je jedan od osnivača MTM-a), Maja Zećo i brojni drugi.

U MTM-u kažu da u tom teatru igraju mladi glumci koji tek ulaze u svijet umjetnosti, ali i profesionalci. Osnovni zadatak je razvoj kreativnosti mladih ljudi. Teo Sandžaktar-Bijedić je 18-godišnji član MTM-a koji želi postati glumac. “Puno toga mogu na naučim u ovom teatru, a i još jedna vrlo važna stvar je da zapravo mogu ovdje da se družim. Puno sam prijatelja stekao u teatru, čak i najboljih prijatelja”, rekao je Sandžaktar.

17-godišnji član MTM-a, Aljoša Golo kaže da je naučio a i tek treba da nauči razne glumačke vještine.

O MTM-u, 15-godišnja članica Emina Bostandžić ovako govori: “Na neki način posebna je energija kada se uđe u teatar, u ovu prostoriju i sve negativne misli ostanu iza vrata”, rekla je Emina.

Da Mostarski teatar mladih neće biti ugašen nada se i 17-godišnja članica, Nejla Hodžić: “Toliko godina truda je uloženo da bi se napravilo ono što jeste, a i definitivno sljedeće generacije ga sigurno veselo očekuju”.

(Mostarski.ba)

Mostarski.ba
Autor/ica 23.8.2023. u 11:24