Građani Jablanice na protestu zbog radnice koju je pretukao vlasnik hotela

agencije
Autor/ica 9.8.2023. u 08:33

Građani Jablanice na protestu zbog radnice koju je pretukao vlasnik hotela

Sedam dana nakon prijavljenog nasilja i brojnih medijskih izvještaja, osim Agencije za ravnopravnost spolova BiH, niti jedna institucija ove države nije oglasila, napominju iz Ženske mreže BiH.

Više nevladinih organizacija organizuje mirni protest u Jablanici u cilju skretanja pažnje javnosti da bilo kakvom obliku nasilja nije mjesto u bosanskohercegovačkom društvu i da je zakon za sve isti.

Iz Ženske mreže podsjećaju da je u Jablanici 1. augusta ove godine prijavljeno nasilje nad uposlenicom jednog ugostiteljskog objekta. Uposlenica je, kako dodaju, tražila svoju pošteno zarađenu platu, a umjesto plate, dobila je batine.

Proteste organizuju lokalne ženske organizacije Udruženje žena “Nera” Konjic, Udruženje žena “Most” Jablanica, Udruženje “Dignitet” Mostar, Udruženje “Inicijativa građanki/na” Mostar, Udruženje žena “Univerzum” Mostar, Udruženje “Ja bih u EU”. Protestima će se pridružiti zaštitnice ženskih prava sa područja cijele Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Mirni protest zakazan je u Jablanici, u ulici Doljanka (ispred stare kasarne) sa početkom u 18:00 sati.

Nereagovanje nadležnih institucija

Ženska mreža BiH je izrazila svoju punu podršku i solidarnost sa oštećenom, te zahtijeva od institucija zaštite i nadzora da po službenoj dužnosti postupaju u ovom, ali i svim slučajevima nasilja, posebno nasilja nad ženama.

“Nadležne osobe i institucije moraju da zaštite osnovna ljudska prava i da konačno počnu sa realizacijom i implementacijom zakona čiji su sami potpisnici i da moć koju imaju u društvu konačno počnu koristiti za dobrobit i sigurnost svih građana/ki”, navode iz Ženske mreže BiH.

Napominju da se sedam dana nakon prijavljenog nasilja i brojnih medijskih izvještaja, osim Agencije za ravnopravnost spolova BiH, niti jedna institucija ove države nije oglasila.

Prijavljeno nasilje nije ni na dnevnom redu vanredne sjednice Općinskog vijeća Jablanica zakazane za 9. august ove godine.

Pretučena radnica hotela ‘Jablanica’

Prije pet dana, radnica hotela Jablanica je pretučena prije nakon što je tražila posljednju platu s obzirom na to da je planirala dati otkaz.

Međutim, umjesto plate dobila je batine kojima je prethodio verbalni sukob sa vlasnikom Amirom Džafićem i njegovom suprugom.

U incidentu je zadobila teške povrede glave.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) saopćeno je da je s događajem upoznat nadležni tužitelj i da su poduzete sve potrebne mjere.

IZVOR: AGENCIJE
agencije
Autor/ica 9.8.2023. u 08:33