Mreža za izgradnju Mira: Hitna nabavka vakcine protiv COVID-a treba biti prioritet svakog predstavnika/ice vlasti u BiH

tačno.net
Autor/ica 12.4.2021. u 14:46

Mreža za izgradnju Mira: Hitna nabavka vakcine protiv COVID-a treba biti prioritet svakog predstavnika/ice vlasti u BiH

Mreža za izgradnju Mira u BiH upućuje apel svim izabranim nosiocima državnih, entitetskih i kantonalnih vlasti da preuzmu odgovornost koju su dobili od građana/ki demokratskim putem, te izvrše svoju dužnost, i da svojim odgovornim djelovanjem vrate građanima/kama izgubljeno povjerenje da su sposobni da učinkovito i koherentno vode borbu protiv COVID-a.

Potrebna je hitna nabavka vakcina, bez dana odlaganja, za svakog građanina/ku Bosne i Hercegovine, bez ikakve politizacije, diskriminacije i privilegija.

Svi građani/ke, iako prestrašeni i  ogorčeni, i dalje će se boriti protiv COVID-a poštivajući sve mjere sigurnosti. Ali na vladajućim autoritetima i na zdravstvenim institucijama je mandat, dužnost i odgovornost da prestanu sa političkom propagandom i neistinama, odustanu od retorika podjela, da se ujedine i koherentno počnu djelovati kako bi osigurali sve potrebne uslove  i okolnosti u svrhu zaštite zdravlja građana/ki, njihovih života i kontrole širenja COVID-a.

Izražavamo našu podršku i neizmjernu zahvalnost svim zdravstvenim radnicima/ama i pozivamo građane/ke da ne odustaju od svog jasnog i glasnog konstruktivnog otpora. U ovoj teškoj individualnoj i socijalnoj krizi svi građani/ke mogu i dalje računati na neumornu podršku Mreže za izgradnju mira za nastavak civilne borbe za društvenu odgovornost, humanost i dostojanstvo, a posebno tokom pandemije COVID virusa, sve dok zadnja potrebna vakcina ne stigne u BiH, a i  dalje u budućnosti.

Mreža za izgradnju mira aktivno prati stanje u zemlji, te će nastaviti da analizira borbu protiv COVID-a i rad svih vlada na nabavci vakcine u BiH. Tim povodom Mreža uskoro će organizirati veliku konferenciju koja će okupiti lidere/ke civilnog društva, ne samo iz nevladinih udruženja nego i medija i sindikata.

tačno.net
Autor/ica 12.4.2021. u 14:46