Žrtva genocida i zločina poručuju: Prestanite sa negiranjem sudskih utvrđenih činjenica

tačno.net
Autor/ica 23.6.2019. u 17:59

Žrtva genocida i zločina poručuju: Prestanite sa negiranjem sudskih utvrđenih činjenica

U Sarajevu je sinoć završena je 4. međunarodna konferencija „Stop negiranju genocida i holokausta“, u organizaciji pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Zaključci su na kraju jednoglasno usvojeni od strane svih prisutnih i prenosimo ih u cijelosti:

  1. Ponovo se pozivaju negatori genocida i holokausta da prestanu sa negiranjem sudski utvrđenih činjenica, glorifikacijom zločina i zločinaca, nametanjem narativa i revizionizmom.
  2. Imajući u vidu haško naslijeđe, kao i rezolucije Evropskog parlamenta, rezolucije brojnih država usvojenih na osnovu presuđenih činjenica, izvještaje ICTY/MICHT upućenih Vijeću sigurnosti UN, kao i izvještaje Visokog predstavnika upućenih Generalnom sekretaru UN-a, zahtjevamo od svih negatora, među kojima su danas najglasniji i najizraženiji Republika Srbija, bh. entitet Republika Srpska, Ruska federacija, ali i druge države i pojedince koji negiraju presuđene činjenice.
  3. Podržava se rad MICT-a da do kraja dovede procese koji su u toku, poštujući najviše međunarodne standarde kako bi se ostvarila pravda. Podržavaju se dalje aktivnosti MICT-ausmjerene na identifikaciji i dokumentiranju svih oblika negacije sudskih utvrđenih činjenica.
  1. Tražimo da državni organi BiH hitno preduzmu sve raspoložive mjere i radnje u cilju zaustavljanja negiranja genocida i holokausta, a posebno pozivamo Parlament BiH da usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida i holokausta. Ukoliko Parlament BiH ne usvoji navedeni zakon do kraja ove godine, zahtjevamo od Visokog predstavnika da nametne zakon.
  2. Tražimo od međunarodne zajedniceda hitno osigura regionalnu saradnju u progonu ratnih zločinaca i da pravosudni organi BiH, na čelu s Tužilaštvom BiH hitno počnu primjenjivati naslijeđe ICTY/MICT.
  3. Tražimo da pravosudni organi BiH na čelu s Tužilaštvom BiH hitno usvoje preporuke i izvještaje međunarodnih institucija i zahtjeve udruženja žrtava i NGO za procesuiranje ratnih zločinaca.

Radiosarajevo.ba

tačno.net
Autor/ica 23.6.2019. u 17:59