Pisma iz Norveške: NOVI MINISTAR RAVNOPRAVNOSTI I KULTURE IZ MULTIKULTURALNOG MILJEA

Fahro KONJHODŽIĆ
Autor/ica 27.1.2020. u 13:47

Pisma iz Norveške: NOVI MINISTAR RAVNOPRAVNOSTI I KULTURE IZ MULTIKULTURALNOG MILJEA

Čestike nakon imenovanja (foto scapix)

Samo pet dana je bilo dovoljno norveškim političarima iz vladajuće opcije da se dogovore i popune prazninu nastalu izlaskom iz izvršne vlasti ultrakonzervativne Partije napretka.

Ova promjena vlasti je privukla pažnju norveške javnosti izborom čovjeka iz grupacije manjina i multikulturalnog porijekla u norveškom društvu, advokata i političara Abida Q Raje za ministra kulture i ravnopravnosti. On je prvi političar sa useljeničkim porijeklom koji je izabran na jednu od top funkcija u norveškoj izvršnoj vlasti, a koji se izjašnjava kao musliman. Abid Raja je drugi ministar musliman na toj funkciji. Prva muslimanka je bila Hadia Tajik (sept 2012-oktobar 2013).

Izbor Abida Q Raje je polučilo dosta pozitivnih ocjena i pohvala po socijalnim medijima, a jedan manji broj je pokazao negodovanje zbog njegovog etničkog porijekla, boje kože i religijskog opredjeljenja. Istovremeno, iz političke stranke Partija napretka su ovaj izbor ocijenili kao provokaciju za tu partiju. Inače, ultradesni Naprednjaci su, kroz istupe pojedinaca, bojili norvešku vladu ultrakonzervativnim nijansama, ističući u prvi plan mrzitelje stranaca koji su pokazivali otvoreno neprijateljstvo prema useljenicima. Tako je u septembru, u vrijeme kampanje za lokalne izbore, retorika tih pojedenih političara ocijenjena kao veoma pogubna po norveško društvo, a sam novi ministar Raja je takvu retoriku nazvao «smeđom propagandom».

Abid Q. Raja, Venstre, Akershus

Abid Q Raja je rođen u Oslu 1975. godine, diplomirani je pravnik, autor nekoliko knjiga, a od 2013. je biran u Norvešku skupštinu kao delegat Venstre partije (Lijeva građanska partija socijaldemokratskih liberala). Njegovi roditelji su useljenici iz Pakistana, koji su u Norvešku prispjeli početkom sedamdesetih godina. Poznat je kao aktivista i borac za prava manjina, posebno onih ugroženih iz LHBTG zajednice. Jedan je od osnivača organizacije Salam, koja okuplja homoseksualce, lezbijke, biseksualce i transosobe muslimanskog porijekla. To je prva ovakva organizacija na sjeveru, odnosno u Skandinaviji.

– Čeka nas dosta velikog posla u periodu koji je pred nama, kaže Abid Raja u jednoj od izjava medijima. Raditi će se posebno na zakonodavnom jačanju ljudskih prava za zaostale u razvoju, i ništa manje važno, na konkretnom planu aktivnosti za suzbijanje islamofobije i neosnovane mržnje protiv muslimana. Također, velika pažnja će biti posvećena na jačanju mogućnosti učešća žena useljenika u zapošljavanju, te posebno u borbi protiv negativne socijalne kontrole. On i njegova Venstre partija će se boriti za više tolerancije i slobode, na svim nivoima. Inače ova partija je prepoznata i kao ona koja se bori za zaštitu okoliša.

Tokom preuzimanja ministarske fotelje, veliku pažnju medija su privukle suze ovoga političara. Na pitanje o tome, on je kazao da su to bile suze zahvalnosti na povjerenju koje je dobio izborom za ministra kulture i jednakosti. Naglasio je da mu je posebno drago da njegov izbor može biti inspiracija i drugim pripadnicima useljeničke populacije, naročito onim mlađima da se bore za svoj status i poziciju u norveškom društvu. Njegova Venstre partija, građanske provenijencije je najstarija u norveškom političkom društvu, formirana 1884. godine, čiji program se bazira na liberalnoj socijaldemokraciji.

Abid Q Raja nije jedini koji je pokazao da postoji velika mogućnost napretka u norveškom društvu i politici.

I u bh. društvenom miljeu u Norveškoj imamo takve perspektivne kadrove. Tako je Bosanka Hannah Sumeja Atić bila dogurala do zamjenika ministra (2019.), a trenutno je na funkciji političkog savjetnika ministra rada i socijale. Danas postoji još dosta mlađih političkih aktivista na lokalnom nivou, koji imaju mogućnost da postignu veliki uspjeh u političkom i društvenom životu Norveške. Tako se otvara velika mogućnost da još koje ime bosanskog porijekla zablista na norveškoj političkoj sceni, u najbližoj budućnosti.

I izlazak iz dvorca, nakon što je kralju predstavljena nova vlada. To je dio procedure…

Fahro KONJHODŽIĆ
Autor/ica 27.1.2020. u 13:47