U novoj sezoni nove koprodukcije i premijera po Karahasanovom tekstu, radimo i na monografiji

tačno.net
Autor/ica 30.6.2016. u 10:38

U novoj sezoni nove koprodukcije i premijera po Karahasanovom tekstu, radimo i na monografiji

Koncertom grupe VOD u nedjelju, 3. jula u 19 sati u Narodnom pozorištu Mostar, svečano ćemo obilježiti kraj pozorišne sezone 2015/2016. R’n’R VOD Acoustic Trio, u sastavu Vjekoslava Raspudić (vox), Orhan Maslo Oha (cajon) i Danijel Raspudić (gitara), izvodit će pjesme iz predstava s našeg repertoara te druge svima dobro poznate hitove. Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kaže kako je radom i posjećenošću u protekloj sezoni zadovoljan, a za novu, 2016/2017, planova je puno.

Narodno pozorište Mostar ima već ustaljen broj predstava koje igra za svoju publiku, pa je tako bilo i u ovoj sezoni: u pravilu je riječ o oko osamdeset izvedbi, što se pokazalo kao optimalno uzimajući u obzir broj premijera tokom godine.

“Ova brojka je u blagom ali stalnom porastu, prije svega zahvaljujući interesu publike i sve boljim uslovima rada, kao i češćim gostujućim predstavama koje brižljivo biramo za našu publiku. Nas naročito raduju pozivi za gostovanja iz drugih gradova Bosne i Hercegovine jer je to pokazatelj da imamo dobre predstave na repertoaru i da postoji interes šire publike da vidi naše predstave, što je svakako vrlo ohrabrujuće i motivirajuće, vjerujem prije svega za glumce i druge neposredne aktere predstave, ali i nas iz menadžmenta kuće. Mi se nadamo da ćemo ostati na ovom kursu uz još aktivniji angažman naredne sezone. Naravno, ovdje ne smijemo zaboraviti i redovna igranja za škole (djecu školskog uzrasta), čime aktivno učestvujemo u odgoju nove generacije ne samo pozorišne publike već, vjerujemo, nove generacije boljih ljudi”, kaže Mujkanović. Kao vrhunac protekle sezone izdvaja organizaciju“Mostarske liske”, jedinstvenog festivala komedije, jedan od prepoznatljivih događaja u BiH.

“Nema dvojbe da je organizacija ‘Mostarske liske’ na koju smo mi toliko ponosni vrhunac sezone i u organizacijskom i u umjetničkom smislu, što naravno nikako ne umanjuje i druge bitne događaje. Ovdje prije svega mislim na predstavu ‘Hotel Plaza’ koju je režirao jedan od najpriznatijih bosanskohercegovačkih teatarskih radnika, glumac i reditelj Admir Glamočak, koja je premijerno izvedena u ovoj sezoni i bila u konkurenciji ‘Mostarske liske’. Znamo da je ovom predstavom naša Jasna Žalica ponovo na sceni odakle je na neki način njena karijera i počela, što čitavoj predstavi daje jednu posebnu emotivnu ljudsku notu. Publika je to znala prepoznati pa za ovu predstavu u pravilu traži kartu više, a akteri su dobili i određenu satisfakciju u vidu nagrada, prije svega Jasna Žalica na 35. pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu, zatim Maja Zećo i Admir Glamočak na 13. festivalu ‘Mostarska liska’. Kako se radi o svježoj predstavi, vjerujemo da nagrada neće ni u budućnosti manjkati”, kaže direktor Narodnog pozorišta Mostar.

Za novu sezonu planova je mnogo: u septembru će publika na sceni Narodnog pozorišta premijerno imati priliku vidjeti novu predstavu „Mrtve ribe plivaju na leđima“ Josipa Mlakića u režiji Tanje Miletić Oručević, prvu koprodukciju Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Bit će ovo i praizvedba Mlakićevog teksta, zahvaljujući saradnji tri teatra iz dva grada. Premijerom ove predstave Narodno pozorište Mostar će otvoriti novu pozorišnu sezonu.

“Takođe, vjerujemo da ćemo do kraja godine publiku obradovati novom premijerom po tekstu jednog od trenutno najboljih živućih bosanskohercegovačkih autora Dževada Karahasana, a u pregovorima smo i za nove međunarodne koprodukcije. Osim toga, trenutno je u pripremi i nova monografija Narodnog pozorišta u Mostaru kojom ćemo na jednom mjestu objediniti historiju ove kuće u umjetničkom, organizacijskom i kadrovskom smislu”, kaže Mujkanović.

Info o ulaznicama za koncert u nedjelju:
Cijena ulaznice za koncert u nedjelju, 3. jula u 19 sati je 7 maraka, za učenike, studente i penzionere 3,50 KM. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Mostar svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: marketing@npm.ba, te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

tačno.net
Autor/ica 30.6.2016. u 10:38