LEGENDARNI GITARISTIČKI HEROJ DOLAZI U SARAJEVO

tačno.net
Autor/ica 6.10.2014. u 20:51

LEGENDARNI GITARISTIČKI HEROJ DOLAZI U SARAJEVO

18. Jazz Fest Sarajevo u prvoj sedmici novembra u Bosnu i Hercegovinu dovodi neke od najznačajnijih umjetnika na aktuelnoj muzičkoj sceni. Jedan od njih je i britanski gitarista John McLaughlin poznat po energičnoj muzici i eklektičnim solo partijama što su ga učinili jednim od najpopularnijih i najutjecajnijih muzičara i izvan okvira jazza.

Danas u 72. godini života i petoj deceniji karijere, McLaughlin ne živi na staroj slavi, njegov aktuelni ansambl 4th Dimension sa kojim će nastupiti u Sarajevu donosi inovativnu i svježu autorsku muziku. Ovog dobitnika Grammyja za najbolji instrumentalni jazz album 2009. godine, magazin Rolling Stone je uvrstio je među najveće gitariste svih vremena, a u historiji jazza će ostati upisan kao osnivač Mahavishnu Orchestre, projekta Shakti, ali i kao saradnik Milesa Davisa sa kojim je snimio četiri studijska albuma. Na albumu Bitches Brew, jedna od kompozicija nosi naziv John McLaughlin čime je Miles odao priznanje umijeću i muzici ovog umjetnika.

McLaughlinove improvizacije sa elementima bluesa, rocka, flamenka i indijske muzike, osigurale su mu poštovanje publike, kritike ali i struke. Britanski rock gitarista Jeff Beck nazvao ga je “najvećim živućim gitaristom” a indijski instrumentalista Zakir Hussain smatra ga “jednim od najvećih i najznačajnijih muzičara našeg vremena”.

Ulaznice za koncert Johna McLaughlina & 4th Dimension, 5. novembra u BKC-u, možete rezervirati po 20% nižim cijenama na www.jazzfest.ba.

Video link: https://www.youtube.com/watch?v=8_TjI_g1cz8

tačno.net
Autor/ica 6.10.2014. u 20:51