Mladi iz Kiseljaka snimili film o vršnjačkom nasilju

tačno.net
Autor/ica 17.5.2018. u 10:22

Mladi iz Kiseljaka snimili film o vršnjačkom nasilju

U Osnovnoj školi “Kiseljak” u Kiseljaku od 14. do 16.05. održana je 8. po redu VIVA filmska radionica za mlade, VIVA ŠKOLA FILMA, na kojoj je učestvovalo 24 polaznika.

Mladi su snimili film “Nisi sama”, koji govori o vršnjačkom nasilju.

Scenario za film je napisala Anja Perić – Komšić, koja je i režirala film, te igrala jednu od uloga. Muzika za film je takođe autorska.

O vršnjačkom nasilju ne treba nikad prestati govoriti i to je vodilja cijele ideje filma. Film šalje jasnu poruku mladima da nasilje nije odgovor i da se razgovorom mogu riješiti problem i nesuglasice.

Drugog dana radionice, gost mentor bio je Ahmed Kubat Kubi, mladi filmmejker koji je kroz prethodne dvije godine radionica stekao znanja i vještine u režiji, kameri i montaži. Kubi je bio prisutan i trećeg dana kao montažer, gdje je učesnicima-kolegama objašnjavao segmente montaže i montirao film sa polaznicima radionice.

Nakon Kiseljaka, Viva karavan se seli na krajnji sjever Bosne, u Orašje i Brčko, gdje će u šest dana održati dvije filmske radionice. Viva filmske radionice su besplatne, trodnevne radionice za djecu i mlade u kojima učesnici uče o osnovama filma i filmskim tehnikama kroz teoriju i praksu. Učesnici samo pišu scenario, režiraju, montiraju i glume.

I ovaj, film će se naći na 4. Viva film festivalu i odmjeravati snage s ostalim filmovima iz kategorije BH omladinski film. Do sada ih je snimljeno 8, od ukupno 20. Svi filmovi iz ove kategorije će konkurisati za jednu od vrijednih nagrada koje obezbjeđuju Avtera BH, Mekline, Canon i drugi.

tačno.net
Autor/ica 17.5.2018. u 10:22