Kafana Hollywood

tačno.net
Autor/ica 12.6.2016. u 09:54

Kafana Hollywood

Igor Dunđerović i Udruženje Rođaka objavili su prvi spot pod nazivom «Kafana Hollywood», sa istoimenog albuma koji će biti objavljen tokom ljeta 2016. Udruženje Rođaka je jedan kreativni sindikat veselih mladića, koji su svi porijeklom sa Balkana, a žive u Norveškoj. Kafana Hollywood je njihov debi-album na maternjem jeziku.

https://www.youtube.com/watch?v=o-3FkbkG5Vw

Projekat «Kafana Hollywood» ujedno označava i jubilej 10 godina postojanja benda, tj. kreativnog udruženja jer se također bave komedijom i teatrom. Nakon 10 godina koncerata, predstava, osvojenih priznanja i izdanih ploča za djecu i odrasle na norveškom jeziku, donose odluku da jubilej proslave «U Kafani Hollywood», tj. u Pavarotti Centru u Mostaru, jednom od najuspješnijih muzičkih studija u BiH.

Tu su snimili ploču na kojoj gostuju muzičari Atilla Aksoj i Đenan Mujić, (također producenti albuma), Mustafa Šantić, Orhan Maslo, Marija Korunić Miljko i Vjekoslava Batinić Raspudić. Također su snimili 2 muzička spota sa plesačicama iz plesnog studija Mo-stars.

Ime benda je direktni prevod sa norveškog jezika, «Igor D og Fetterforeningen» u «Igor D. i Udruženje Rođaka». Tako se zovu jer Norvežani misle da su svi stranci međusobno rođaci, a ponekad stvarno jesu. U ovom slučaju su Mili i Sanjin, oba iz Mostara zaista pravi rođaci, dok su Elvis iz Ključa i Igor iz Sarajeva povezani prebijenim koljenom, pa je Elvis Igoru zato ujak, tj. mamin rođak. Almir iz Tuzle i Daniel iz Beograda nisu u pravom srodstvu, te sebe nazivaju usvojenim rođacima. To je ujedno i filozofija udruženja:

«Usvojite jednog rođaka, to ne snosi nikakvu birokratsku odgovornost, ali zato kad nazdravite, duša se lakše otvara, živili!»

Žanr muzike kojim se prezentiraju na Balkanu sami nazivaju «kafana cabaret», ili «teatro del´amore». Tekstovi su humoristični ili samokritično zaljubljeni, a muzika je kafanski reggae za dernek i proslavu. Članovi benda su svaki za sebe iz raznih muzičkih pravaca: progresivnog rocka, džeza, sevdaha, muzike za djecu, a tu su i dva klasično obrazovana solista na violini i harmonici. Veže ih prvobitno Balkan, preciznije: Azra, EKV, Bjelo Dugme, Rambo Amadeus, Đorđe Balasevic, Toma Zdravković, Kultur Shock, Leb i Sol, Drugi Način, Zagor te Nej i Alan Ford.

U tom svemu stara priča o jednoj kafani koja se zove Hollywood i koja je napola oronula od vremena i pića. U toj kafani se guraju razne zapadne ideje, američki glumci, i anglosaksonska muzika. Ali na kraju dana, ta kafana ipak ne uspijeva da se pomiri sa egzistencijom u holivudskom filmu već, iako se još uvijek zove Holivud, posvađa se sa svim holivudskim u sebi. Na kraju ostane samo taj oronuli natpis, i dominacija balkanskog duha.

Webstranica: http://www.udruzenjerodjaka.com

Facebook: http://www.facebook.com/udruzenjerodjaka

Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCVY19rhOIXiz2pNhW0NmQBg

tačno.net
Autor/ica 12.6.2016. u 09:54