Završna faza projekta „Dobar recept za dugoročno starenje“ udruženja žena Univerzum iz Mostara

tačno.net
Autor/ica 28.4.2019. u 10:48

Završna faza projekta „Dobar recept za dugoročno starenje“ udruženja žena Univerzum iz Mostara

Udruženje žena “Univerzum” Mostar danas je upriličilo finalno druženje svih učesnica u projektu “Dobar recept za dugoročno starenje” u sklopu “Inicijative za socijalno uključenje starijih osoba”. Projekat je realizovan u saradnji sa društvom “Osmijeh” iz Gračanice, a finansijski potpomognut od strane EU, Austrijske razvojne agencije, Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Švicarske.

Iz udruženja Univerzum naglašavaju da je cilj ovog projekta aktiviranje starije osobe, iniciranje susrete na javnim mjestima kako bi bila data pripadajuća važnost ovim osobama.

„Radile smo druženja u 4 općine, Konjic, Jablanica, Stolac i Mostar. Druženja sa knjigom, časovi smijeha te ne tematska druženja su bile projektne aktivnosti. Udruženje Univerzum je prepoznalo potrebu afirmisanja ove populacije jer statistika kaže da sada imamo nekih 16% ove populacije u društvu, a ako se ovaj trend iseljavanja i ne rađanja novih generacija nastavi, do 2050. godine pola stanovništva naše zemlje će biti starije od 65 godina. Ovo su poražavajuće brojke, a jako malo se vodi računa o ovim ljudima. Ukoliko budemo sretni pa ostarimo imat ćemo vremena za razmišljanje i eventualno kajanje zbog neučinjenog. Ovo je naš mali doprinos prepoznavanju problema. A bez obzira na završetak projekta mi nastavljamo rad sa ovom populacijom”, ističe predsjednica Udruženja Zejna T. Šanjević Kussmaul.

Udruženje je osnovano 2014. godine od strane grupe pozitivnih žena i entuzijastkinja raznih profila. Trenutno djeluju na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, s namjerom da svoje polje djelovanja prošire na cijelu BiH. Nit vodilja djelovanja ovog udruženja jeste podizanje svijesti javnosti o neophodnosti učešća žena u užoj i široj zajednici, kao i afirmacija pozitivnih vrijednosti djelovanja u oblasti obrazovanja, kulture zdrastvene, socijalne i dječije zaštite.

Fotografije sa druženja

tačno.net
Autor/ica 28.4.2019. u 10:48