ALEKSANDAR ILIĆ NA ČELU KULTURNOG CENTRA BEOGRAD

tačno.net
Autor/ica 30.9.2019. u 08:45

ALEKSANDAR ILIĆ NA ČELU KULTURNOG CENTRA BEOGRAD

Foto: Belkisa Beka Abdulovic

Poznati srpski umetnik Aleksandar Ilić odlukom Skupštine grada u petak 27. septembra ove godine imenovan je za direktora Kulturnog centra Beograda.

Ilić je Prvi solista baleta Narodnog pozorišta, koreograf, umetnički direktor BELEF festivala, osnivač i profesor Instituta za umetničku igru.

Baletsku karijeru započeo je u Narodnom pozorištu u Beogradu 1998. godine, a kao koreograf, debitovao je 1999. godine. Tokom karijere sarađivao je s velikim brojem domaćih i inostranih koreografa.

Njegove koreografije izvode se u Srbiji i region, a svetski uspeh postigao je u postavci opere Don Đovani u režiji Aleksandra Nikolića, koja je izvedena u Bostonu (SAD) ove godine.

Diplomirani komunikolog i magistar koreografije (magistarski rad odbranio na Konzervatorijumu za muziku i ples Laban u Londonu).

Pokretač je mesečne publikacije za umetničku igru Stepart. Objavio je nekoliko knjiga poezije, napisa o umetničkoj igri i recezent je stručnih knjiga o plesnoj umetnosti.

Po njegovom projektu Plesni teatar Gospođe snimljen je dokumentarni film autorke Anite Panić pod nazivom Gospođe u najboljim godinama 2016. godine.

Jedan je od osnivača i predsednik od 2009. godine Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije i utemeljivač Nagrade Terpsihora koja se dodeljuje srpskim umetnicima u polju umetničke igre.

Dobitnik mnogih priznanja Narodnog pozorišta u Beogradu, grada Beograda, dve Nagrade Dimitrije Parlić, Zlatne značke kulturno prosvetne zajednice Srbije, Nagrade Ujedinjenih Nacija – Muzički Ambasador, Stenway Hall u Njujorku, Specijalne nagrade Universal Artist festivala u Bostonu i Nagrade za životno delo Filip Višnjić.

Osnivač je Međunarodne platforme Balkan Dance Project koja okuplja i umrežava umetnike na prostoru Balkana i bivše Jugoslavije.

Jedan je od osnivača Baletske škole u Gračanici (Kosovo) i rukovodilac Međunarodnog letnjeg kampa za umetničku igru u Vranju.

  1. godine izabran u zvanje vanrednog profesora za užu naučnu oblast Dramske i audiovizuelne umetnosti.

Aleksandar Ilić je na poziciji direktora Kulturnog centra Beograd, zamenio dosadašnju direktorku dramaturga Gordanu Goncić, koja je preuzela funkciju zamenika sekretara za kulturu grada Beograda, staoji u saopštenju KCB.

tačno.net
Autor/ica 30.9.2019. u 08:45