U petak u Narodnom pozorištu Mostar poetska drama “Đaurko moja” o ljubavi…

tačno.net
Autor/ica 2.11.2016. u 12:32

U petak u Narodnom pozorištu Mostar poetska drama “Đaurko moja” o ljubavi…

Ovaj je mjesec u Narodnom pozorištu Mostar u znaku slavlja i obilježavanja jubileja: 67 godina postojanja i 65 godina od otvorenja zgrade Narodnog pozorišta Mostar. Bila je to prva novosagrađena pozorišna zgrada u BiH nakon Drugog svjetskog rata.

Cijeli mjesec u NPM-u je zanimljiv, u znaku velikih umjetnika i jubileja, pa pozivamo publiku da nas i ovoga mjeseca posjećuje i slave zajedno sa nama. Prvi program kojim Narodno pozorište Mostar (NPM) otvara ovomjesečni repertoar je poetska drama “Đaurko moja” po motivima iz biografije pjesnika Osmana Đikića, koja će biti izvedena petak, 4.11. u 20 sati u “Studiju 64” NPM-a. Tekst autorice Selme Dizdar – Cerović, u režiji Kaće Dorić iz Sarajeva, govori o životu čuvenog mostarskog pjesnika Osmana Đikića i njegove ljubavi Zorke. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Amela Kreso, Vedran Vilogorac i Šerif Aljić.

Osnov za tekst bili su podaci iz života (biografija) Osmana Đikića (1879. –1912.), pjesnika koji je poeziju živio doslovno, predavao joj se doslovno i sa žarom kao i drugim djelatnostima kojima se bavio, kao i ljubavi. Iz njegovih stihova i danas isijavaju ljubav i iskrenost, misli o slobodi i životu, koje su putokaz svima nama kao vodič u prepoznavanju istinskih vrijednosti. Osim toga, zanimljivost predstave su i kostimi, karakteristični za tadašnje doba.

Potpuno blizu vremenu sadašnjem, ali i budućem kao svojevrstan putokaz, kao vodič u prepoznavanju i borbi za istinske vrijednosti kao što su ljubav, sloboda i život u punom smislu riječi. Ovo je drama o Ljubavi koja prevazilazi svaku prepreku, prepoznavajući je tek kao stepenicu ja jačoj i iskrenijoj bliskosti. Osman i Zorka nisu željeli biti sretni, oni su to naprosto bili – sretni u ljubavi, sretni u životu, u smrti, i nakon toga… nakon svega, i uskprkos svemu i svima – sretni zajedno…

Cijena ulaznice za predstavu “Đaurko moja” je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

 dajurko moja 1

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: marketing@npm.ba, te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 2.11.2016. u 12:32