Zabranjena ljubav

tačno.net
Autor/ica 4.11.2013. u 09:00

Zabranjena ljubav

Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska su dvije lezbejke koje žive u Bosni i Hercegovini, i koje još od Dejtona 1995. godine, kriju svoju ljubav. U noći kad svi spavaju, dijele zagrljaje pokraj Vrbasa. Ljube se pokraj Neretve. I tiho šapuću pokraj obale rijeke Miljacke.

Sve prave ljubavi su tužne…kako to uvijek biva u stihovima sevdalinke, njihovoj ljubavi, dušman je stao na put. A dušmana danas na pretek ima.

Dušmani su danas i naši i njihovi.

I ovi i oni.

A i oni ostali.

Za ljubav nikad se ne pitaju oni koji se vole, nego uvijek neka druga, treća lica. Uvijek neko drugi treba ti da kaže koga ćeš i kako da voliš. Tako i za ove dvije žene, pitaju se drugi.

Tako bi neki najviše voljeli Federaciju za Zagreb da udaju. A Zagreb vala i nije neki frajer. Ne zna taj nikad čovjeka da nasmije. Ne bi on znao Federaciji ni vic smiješan da ispriča.

Tako bi neki najradije hteli Republiku Srpsku za Beograd da udaju. Beograd uvijek glumi lafca. Zna on i vic smiješan da ispriča, ali uvijek prostački sa psovkama.

Tako bi neki željeli Federaciju da utrpaju Istanbulu. Da, da onom brkatom Istanbulu. Pa zar njegove brkove da naša Federacija ljubi?!

Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska bi jedno malo, skromno opštinsko vjenčanje.

Bez da se okreće prase i pjevaju turbo folk pjesme.

Bez crkvenog vjenčanja.

Bez da se puštaju sirene iz auta i maše zelenim zastavama ispisane bijelim arapskim slovima.

A nakon vjenčanja, Federacija i Republika bi željele usvojiti maleno Brčko Distrikt i pružit mu ljubav i toplinu svoga doma.

Dijete Brčko Distrik je dijete koje je izgubilo roditelje u ratu. Trenutno živi u prokišnjavom sirotištu. Sanja kako će imati roditelje, neovisno koje boje, nacije, vjere. Sanja kako će ići u školu. Biti dobar đak. Upisati fakultet i naći dobar posao.

A ne kao sada,  kao što sirota djeca u Nedžarićima čiste šoferšajbe dijasporskih lizing automobila za mrki pogled, psovku, rijetko za 0,5 ili 1 KM.

I dok se Evropa drogira u jednom od najluksuznijih hotelskih barova, dok Amerika glumi maloljetnog delikventa po Bliskom Istoku, dok Rusija leži ispod stola pijana, a Kina u bolnici zbog trovanja psećijim mesom, u Bosni i Hercegovini postoje dvije žene, Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska kojima ne daju da se vole…

 

Amela Topuz

 

tačno.net
Autor/ica 4.11.2013. u 09:00