U petak premijera u Narodnom pozorištu Mostar: “Odumiranje međeda” Branka Ćopića u režiji Emira Kapetanovića

tačno.net
Autor/ica 9.12.2016. u 14:31

U petak premijera u Narodnom pozorištu Mostar:  “Odumiranje međeda” Branka Ćopića u režiji Emira Kapetanovića

U petak, 16. 12. u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar, na Velikoj sceni, premijerno će biti izvedena predstava “Odumiranje međeda” po tekstu Branka Ćopića i u režiji Emira Kapetanovića. U ovoj komediji igra ansambl Narodnog pozorišta Mostar: Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Mirsad Elezi, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac i Emir Sejfić. Adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Dženan Medanović iz Sarajeva, scenografiju i kostime Lana Lončarević, a muziku Nedim Ćišić i Darko Majersky.

Ćopićev tekst, iako pisan 1958. godine, i danas je itekako aktuelan – govori o tome da li je demokratija kakvu danas živimo samo puka obmana ili nam stvarno daje slobodu i mogućnost izbora. Riječ je o interaktivnoj predstavi u kojoj publika prisustvuje jednom fiktivnom predizbornom skupu i gdje će publika odlučiti kako će predstava završiti, odnosno kako će završiti naše društvo.

“Zašto drama ‘Odumiranje međeda’ u Narodnom pozorištu Mostar? Zašto djelo Branka Ćopića napisano 50-tih godina prošlog stoljeća koje tematizira stanje u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata? Zašto drama koja pokazuje, i prokazuje sistem funkcionisanja korumpirane državne vlasti za vrijeme komunizma, a mi živimo u slobodama demokratije? (…) Postavka Ćopićeve drame, u čitanju mladog režisera Emira Kapetanovića, je tihi poziv da se zamislimo nad „svojom naivnošću“ i razmislimo da li želimo da tu „naivnost“ prenesemo na svoju djecu tako što se ne protivimo, nego i njih učimo da žive „naivno“. Ili ćemo ih pak pustiti da budu malo „bezobraznija“ (u pozitivnom smislu riječi) i zauzmu se za svoje živote, a to zauzimanje je izgleda danas postalo „bezobrazluk“ (u pravom smislu te riječi) .

A zašto predstava o izborima u gradu gdje izbora već godinama nema? Upravo zbog toga. Nema boljeg grada od Mostara za propitivanje da li i kad imamo mogućnost izbora, mi stvarno biramo”, kaže o predstavi umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar Adnan Lugonić.

Premijera je u petak, 16. 12. u 20 sati, prva reperiza u subotu, 17. 12. u 20 sati. Nakon toga, nova izvedba komedije “Odumiranje međeda” u Narodnom pozorištu Mostar je u petak, 23. 12. u 20 sati. Cijena ulaznice za premijeru je 10 KM, za reprize 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 do 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: marketing@npm.ba, te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar. Na dan igranja predstave blagajna radi i u poslijepodnevnom terminu (od 9 do 14 sati te od 18 sati), kao i subotom ukoliko je predstava na repertoaru.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 9.12.2016. u 14:31