Naša stranka Mostar: U ratu je HDZ protjerivao nehrvate, a u miru protjeruje i Hrvate

tačno.net
Autor/ica 17.11.2016. u 17:09

Naša stranka Mostar: U ratu je HDZ protjerivao nehrvate, a u miru protjeruje i Hrvate

Povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Herceg-Bosne, oglasila se predsjednica Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru Irma Baralija.

„Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izrekao je presudu šestorici pripadnika vojnog i političkog vrha Hrvatske Republike Herceg-Bosne za udruženi zločinački poduhvat, koji je – kako stoji u presudi – počeo sredinom januara 1993. iseljavanjem nehrvatskog stanovništva iz Hercegovine. Nakon toga, 1993. godinu su u HZHB obilježila masovna hapšenja, zatvaranja nehrvatskog stanovništva u logore, silovanja žena i druga krivična djela – što je utvrđeno presudom Haškog suda“, kazala je Baralija.

Baralija je poručila da su mnogi časni vojni veterani, koji u ratu nisu činili zločine, zgurani na rub društva i rub siromaštva, dok HDZ BiH predvođen Draganom Čovićem skuplja oko sebe ljude, koji su se masovno obogatili pod sumnjivim okolnostima.

„Hrvati imaju pravo poštovati braniteljsku populaciju. Svakom vojniku, koji u proteklom ratu nije počinio zločin, trebalo bi napraviti spomenik. Međutim, slaviti osuđene ratne zločince, poput Valentina Ćorića, Jadranka Prlića, Slobodana Praljka ili Darija Kordića – čin je koji se kosi sa svim civilizacijskim mjerilima. I kad HDZ BiH, umjesto časnih branitelja, po svaku cijenu ‘prišiva’ zločince i njihovo naslijeđe svim Hrvatima, on radi protiv tog naroda, radi protivno njegovim interesima“, pojasnila je.

To je, dodala je, kao kad bi neko danas Nijemcima nametao kao moralne figure – osuđenike iz Nirnberškog procesa. „Što se prije hrvatski narod, i na vlastitu inicijativu, oslobodi tog bremena, a onda i Čovićevog HDZ-a, mladi bh. Hrvati će imati perspektivu u svojoj državi BiH, i neće morati više da sele u Njemačku i druge, ekonomski napredne zemlje u kojima se ne slave zločinci. Čovićev HDZ, koji samo zna puštati vatromete, ih je doveo do toga da bježe trbuhom za kruhom”, kazala je Irma Baralija.

„Rezultat politike Dragana Čovića i HDZ-a najbolje se vidi po činjenici konstantnog iseljavanja Hrvata iz BiH. Po činjenici da je izlaznost u, kako to Čović voli reći, s hrvatskom većinom najmanja. Imate općina poput Gruda, Posušja, Livna, Tomislavgrada, Usore, Orašja, Čapljine, Širokog brijega – u kojima je izlaznost na prošlim radikalno mala od 30% do 40%. To nedvosmisleno govori da većina ljudi tu nije zadovoljna HDZ-ovom vlašću i da čeznu za alternativnom politikom, koja će umjesto vatrometa, ponuditi ekonomski oporavak i dostojanstven život“, zaključuje Baralija.

tačno.net
Autor/ica 17.11.2016. u 17:09