Naša stranka: Prije svega utvrditi morsku granicu s Hrvatskom

tačno.net
Autor/ica 18.7.2019. u 15:16

Naša stranka: Prije svega utvrditi morsku granicu s Hrvatskom

Naša stranka u potpunosti podržava sve zaključke Predsjedništva BiH u vezi s Pelješkim mostom.

U odluci Predsjedništva kao najbitniju smatramo tačku 5 u kojoj se govori o rješavanju pitanja morske granice između BiH i Hrvatske. Istovremeno smo svjesni da odgovornost za nerješavanje tog pitanja leži i na svim članovima Predsjedništva BiH u svim dosadašnjim sazivima. Stoga pozivamo sve članove našeg Predsjedništva da u ovom mandatu to pitanje postave kao prioritet svog djelovanja.

Iz Konvencije ujedinjenih naroda o pravu mora, na koju se Predsjedništvo BiH više puta poziva u svojoj odluci, jasno je da ne može sudski biti utvrđeno da li Hrvatska ugrožava pravo mora Bosni i Hercegovini po bilo kojem osnovu ako granica na moru nije utvrđena ili postoje nedoumice u vezi s njom s bilo koje strane. U Konvenciji je jasno propisano i kako se ocrtavaju granice, a i Hrvatska i BiH su je obavezne poštivati.

Neophodno je, također, utvrditi šta je dosad urađeno po ovom pitanju.

Za utvrđivanje činjenica u vezi s pravom mora nadležan je Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu. Poznato je da je ministar civilnih poslova Adil Osmanović 2018. tražio od Pravobranilaštva BiH da se obrati tom sudu. Pravobranilaštvo BiH to nije učinilo i nije utvrđena ni njegova odgovornost za zastajkivanje u ovom procesu. BiH do Međunarodnog suda u Hamburgu mora doći, ako ne preko Pravobranilaštva, onda preko Predsjedništva.

Izgovor člana predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će se sudskim sporom narušiti dobrosusjedski odnosi s Republikom Hrvatskom smatramo neutemeljenim. Oni mogu biti narušeni samo produživanjem agonije u vezi s ovim pitanjem. Sudska odluka može služiti samo poboljšanju odnosa između naše zemlje i Hrvatske.

tačno.net
Autor/ica 18.7.2019. u 15:16