BH novinari: Javni protest MUP-u Kantona Sarajevo zbog prijetnji Nidžari Ahmetašević

tačno.net
Autor/ica 19.6.2020. u 10:46

BH novinari: Javni protest MUP-u Kantona Sarajevo zbog prijetnji Nidžari Ahmetašević

 Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest MUP-u Kantona Sarajevo zbog verbalnih prijetnji i neprofesionalnog postupanja policije prema novinarki Nidžari Ahmetašević iz Sarajeva. Incident se desio u srijedu u kasnim popodnevnim satima, kada je novinarka Ahmetašević pokušala fotografisati policijsku akciju i hapšenje migranata u jednom sarajevskom naselju.

UO BH novinara najoštrije osuđuje postupanje policije prema novinarki Ahmetašević, te smatra nedopustivim njeno legitimisanje i traženje „radne dozvole“ nakon što je prisutnim policajcima predočila novinarsku akreditaciju i objasnila da se nalazi na novinarskom zadatku. Zahtijevamo hitnu istragu ovog incidenta, javno objavljivanje rezultata istrage i mjera koje će poduzeti prema policijskim službenicima.

U tom kontekstu, UO BH novinara podsjeća MUP Kantona Sarajevo i sve policijske službenike kako novinari, u okviru svojih profesionalnih zadataka, imaju pravo snimati, fotografisati i izvještavati sa događaja od značaja za javnost, a da pri tome ne trebaju bilo kakvu dozvolu ili odobrenje policije ili bilo kojeg drugog državnog organa. Ova prava posebno su naglašena u Smjernicama OSCE za policiju u postupanju prema novinarima te su zaštićena cijelim spektrom bosanskohercegovačkih zakonskih propisa i međunarodnih akata.

BH novinari još jednom skreću pažnju na učestalost prijetnji novinarima u BiH, kao i sve brutalnije napade na medijske slobode iza kojih, u pravilu, stoje javni službenici i/ili osobe na važnim državnim funkcijama. Takva postupanja su nedopustiva, suprotna su demokratskim i evropskim vrijednostima, te ozbiljno dovode u pitanje medijske  slobode i sigurnost novinara. Zbog toga će BH novinari i Linija za pomoć novinarima još jednom zatražiti intervenciju OSCE, Vijeća Evrope i  Evropske komisije prema bh. državnim organima i institucijama u ovoj oblasti

tačno.net
Autor/ica 19.6.2020. u 10:46