Šest godina od smrti Tonija Pehara

tačno.net
Autor/ica 7.7.2015. u 11:00

Šest godina od smrti Tonija Pehara

Sutra, 8. jula navršava se 6 godina od odlaska sa životne i teatarske scene prvaka glumišta Mostara Tonija Pehara. Otišao je u punom stvaralačkom naponu, u vremenu kada su se iskustvo i talenat tako čudesno spojili i rezultirali vrhunskim dometima umjetnosti glumca i umjetnosti teatra. Nenadoknadiv gubitak koji svi osjećamo.

Mi u Mostarskom teatru mladih 1974 imamo poseban odnos prema ovom odlasku i posebno sjećanje na našeg Tonija. Otišao je sa naše scene, otišao je sa probe u našem teatru, otišao je dajući nam savjete i dijeleći ideje i planove za budućnost do zadnjeg trena. Maštao je o boljem Mostaru, o više predstava u ovdašnjim teatrima, o boljim predstavama, o radu sa mladima i mnogo čemu toga. Obavezali smo se da ideje koje se odnose na nas sprovedemo u stvarnost. I sprovodimo. Tako naš Toni živi i danas sa nama i nadahnjuje nove generacije mladih eMTeeM – ovaca koji ga i ne pamte na sceni.

Ovu godišnjicu iskoristićemo da kod gradskih vlasti pokrenemo inicijativu za trajnim obilježavanjem imena glumca Tonija Pehara u Mostaru, ali i drugih umjetnika koji su zadužili Mostar, a sada ih se sjećaju samo rijetki. Dužni smo im, i oni i Mostar to zaslužuju.

Na 40. Mostarskom teatarskom festivalu – Festivalu autorske poetike upriličićemo posebno festivalsko veče posvećeno Toniju Peharu na kojem će njegovi savremenici govoriti o njegovoj čudesnoj umjetnosti glumca.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 7.7.2015. u 11:00