„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ na sceni HNK Mostar

tačno.net
Autor/ica 12.6.2017. u 14:31

„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ na sceni HNK Mostar

„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, nova predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru bit će odigrana u utorak 13. 6., srijedu 14. 6. i četvrtak 15. 6. 2017. u 20 sati.

Ne jenjava zanimanje publike za predstavu – potvrda toga je da su svibanjska premijerna i reprizne izvedbe bile unaprijed rasprodane. Za tri ovotjedna termina također se traži ulaznica više.

„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ prvo je i najpoznatije dramsko djelo proslavljenog hrvatskog autora Ive Brešana. Ovim tekstom autor se na svoj način obračunao s tada vladajućim sustavom, što je vrlo brzo prepoznato pa je komad nakon što je napisan 1965. čekao šest godina na prvu izvedbu te ubrzo nakon toga bio ponovno zabranjivan. No sve to nije spriječilo da postane jedan od najizvođenijih tekstova koji je odigran u skoro svim kazalištima bivše države i uz to prešao i izvan granica – u Poljsku, Njemačku i Austriju.

Radnja drame odigrava se u malom selu u Dalmatinskoj zagori gdje članovi Mjesnog aktiva Narodnog fronta odlučuju upriličiti Shakespearovog Hamleta. Pripremajući zahtjevan komad oni na kraju kroz niz komičnih i tragičnih obrata doživljavaju sudbinu likova koje igraju.

Predstavu je režirao Ivan Leo Lemo, scenografkinja je Vesne Režić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, autor glazbe Zvonimir Dusper, koreograf Leo Mujić, oblikovatelj svjetla Uroš Škiljević, a rekvizite je izradio Marko Mrdaković.

U predstavi igraju: Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Bojan Beribaka, Nikolina Marić, Mario Bošnjak i Zorislav Galić te članice KUD-a Sveti Ante iz Cima Danica Džidić, Stana Šuman i Sofija Vrljić.

tačno.net
Autor/ica 12.6.2017. u 14:31