U petak u NPM-u komedija “Soboslikar”

tačno.net
Autor/ica 24.1.2017. u 10:31

U petak u NPM-u komedija “Soboslikar”

U petak, 27. januara sa početkom u 20 sati u Narodnom pozorišt Mostar (NPM) bit će izvedena predstava “Soboslikar”. Riječ je modernoj, laganoj komediji, rađenoj prema dramskom tekstu Donalda Churchilla.

Dinamičnom i inventivnom igrom akteri ove predstave, koristeći sredstva komedije, ne daju odgovore već postavljaju pitanja, te publici ostavljaju mogućnost propitivanja uzroka rušenja ustaljenih etičkih normi usko vezanih za brak, povjerenje,  preljub, sreću, pravdu…

Komedija “Soboslikar” naoko je samo vedra i zabavna teatarska igra o onim dobro poznatim bračnim i izvanbračnim smiješnim zgodama. Radnja je smještena u dnevni boravak bračnog para Hornebeam, u sedamdesetim godinama prošlog vijeka, u vrijeme seksualne revolucije, studentskih potesta i naravno Rock and Roll-a… U predstavi glume: Emir Spahić (Walter), Amela Kreso (Jane) i Maja Zećo (Marcia).

Možda “Soboslikar” nije najsmješnija farsa koju ćete gledati, i ponekad se čini kako se Curchill bori da nađe humor u situacijama u koje je postavio likove. Međutim, likovi su živahni i glumci se zabavljaju uvlačeći publiku u svoju igru. “Soboslikar” ima dosta neobičnu strukturu. Počinje kao pomalo suhoparna komedija a zatim se razvija u brilijantnu farsu.

“Želite li se nasmijati? Uživate li podjedanko u grubosti i profinjenosti engleskog humora? Ako na ta pitanja možete odgovoriti potvrdno, ova će Vas komedija prisiliti da se skotrljate sa Vašeg naslonjača u gledalištu”, napisao o ovoj Churchillovoj komediji kritičar Garalt Mc’Laim.

Predstava “Soboslikar” Donalda Churchilla pod rediteljskim i mentorskim vodstvom Baise Baki diplomski je rad Emira Spahića. Predstava je učestvovala u takmičarskom programu međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” 2008. godine kao predstava Teatra Kabare iz Tuzle. Predstavu je za Narodno pozorište u Mostaru obnovio Emir Spahć, s kolegicama Majom Zećo i Amelom Kreso.

“Soboslikar” se igra na kamernoj sceni Narodnog pozorišta Mostar, u “Studiju 64”. Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: marketing@npm.ba, te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 24.1.2017. u 10:31