Pozorišna predstava ‘Drug Gojko’ na Partizanskom groblju u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 16.9.2022. u 17:45

Pozorišna predstava ‘Drug Gojko’ na Partizanskom groblju u Mostaru

Foto: FB Pietro Benedetti

Uvodni dio talijanske pozorišne predstave ‘Drug Gojko’ – Monolog Pjetra Benedetija – u izvođenju glumca Pjetra Benedetija (Pietro Benedetti) organizovat će se na Partizanskom groblju u Mostaru, u srijedu s početkom u 18 sati.

U 19:30 bit će izvedena cijela predstava u prostorijama caffè bara Globus u Mostaru (Braće Fejića 49) uz prevođenje spisateljice Enise Bukvić.

Osim u Mostaru, predstava će se održati u Trebinju i Sarajevu uz pokroviteljstvo Talijanske ambasade u BiH.

Nello s grupom radiotelegrafista u partizanima

Nello iz mladih dana

 ‘Drug Gojko’ – Monolog Pjetra Benedetija

Inspirisan doživljajima Nela Marinjolija (Nello Marignoli), rođenog 1923., vulkanizera iz Viterba, radiotelegrafiste Italijanske mornarice na grčko-albanskom frontu i, poslije 8. septembra 1943., zarobili su ga Njemci i odveli u mostarski logor. Partizani su mu pomogli da pobjegne i s njima i ostao, postao je partizan – borac Jugoslovenske Narodne Armije. Predstava, u kojoj su korišćena Marinjolijeva direktna svjedočenja, kroz individualnu i kolektivnu dramu Drugog svjetskog rata govori o lokalnoj, nacionalnoj i evropskoj istoriji. Vojnička, građanska i socijalna priča, sažeta u pripovjedanje događaja jednog zanatlije iz dvadesetog vijeka, ima prirodan narativan stil, koliko uzbudljiv toliko lišen retorike.

Režija: Elena Moceta. Proizvodnja: CP ANPI Viterbo. Ideja: Đulijano Kalisti i Silvio Antonini. Pozorišni tekstovi: Pjetro Benedeti. Izdavač: Davide Galeb. Književni savetnik: Antonelo Rići. Muzika: „Bevano Quartet“ i Fjore Beninji. Fotografija: Daniele Vita.

Spomen medalja M. Nellu od J.B. Tita

Nello u starijim godinama

Nello i Pietro Benedetti

tačno.net
Autor/ica 16.9.2022. u 17:45