Pravo na grad: Hoće li ministrica Đapo ispuniti svoje obećanje

tačno.net
Autor/ica 22.6.2019. u 09:17

Pravo na grad: Hoće li ministrica Đapo ispuniti svoje obećanje

Budući da je ministrica Đapo iskazala spremnost da će zatvoriti JP Deponija u Mostaru ukoliko se dokaže da je tamo odlagan animalni otpad, Mreža Naše društvo odlučila je provjeriti koliko vrijedi riječ jedne ministrice.

Odmah po saznanju da je ministrica stigla u Mostar, otišli smo u zgradu Vlade FBiH i zatražili da s ministricom razgovaramo na 5 minuta i da joj predočimo dokaze koje imamo. Bili smo optimistični da će se to i desiti, jer je ministrica dan prije iskazala volju i spremnost da razgovara s građanima u Mostaru. Nažalost, dobili smo poruke putem djelatnika osiguranja da ona ne može doći i da dokumentaciju dostavimo u Sarajevo.

Ovim putem, želimo informirati ministricu da će na svom stolu u ponedjeljak imati dovoljno dokaza da više nikad ne ponovi rečenicu koja počinje sa “Ukoliko tamo ima animalnog…..“.

Poštovana ministrice, animalni otpad na toj deponiji je stvar uhodane prakse, a kao dokaz evo jedan od računa koji JP Deponija uredno dostavlja JP Komunalno koje nakon toga izdaje račun Gradskoj upravi i naplati tu uslugu, zajedno s drugim troškovima vezano za zbrinjavanje pasa lutalica.

Ovo je samo jedan račun, a Vama smo poslali još 22 .

Mreža Naše društvo ima račune za 2016. i 2017. godinu, a sigurni smo da je praksa uhodana mnogo ranije.

Ono što nas posebno zabrinjava je činjenica, da osobe koje vode komunalne djelatnosti u Gradu Mostaru, zajedno s gradonačelnikom ne vide u toj praksi ništa neobično, nezakonito, u krajnjem slučaju nehumano.

U suprotnom nikada  sebi ne bi dozvolili da pred medije ponosno izađu na ovaj način.

Zar Vam treba boji dokaz od ovog!

Slika nekada doista govori više od tisuću riječi. Osoba koja drži ovaj dokument u ruci je načelnik Odjela za komunalne djelatnosti Grada Mostara.

Napominjemo, bez ovjere nadležnih iz Službe za komunalne poslove, uključujući i načelnika, niti jedan račun ne bi mogao biti plaćen.

Tako da su svi, vrlo dobro, o svemu informirani.

Kada se saberu podaci iz svih računa na našoj deponiji je za samo dvije godine „zbrinuto“ više od 878 pasa. Koliko su ih stvarno „zbrinuli“, a koliko fiktivno prikazali kako bi se izvukao novac iz proračuna, znaju samo oni, ali u svakom slučaju nas i truju i kradu, već godinama.

Mi smo sve ove, ali i mnoge druge zanimljive podatke objavili javno prije više od 6 mjeseci i podnijeli kaznene prijave.

Gradonačelnik nas je proglasio „plaćenicima koji rade za političke strančice“ i svakodnevno radi u smjeru naše diskreditacije i to vrlo inspirativnim metodama.

Iskreno se nadamo da ćete dobro proučiti dokumentaciju koju Vam dostavljamo i ispuniti obećanje.

pravonagrad.ba

tačno.net
Autor/ica 22.6.2019. u 09:17