Otišao je Sreta, pjevač Mostar Sevdah Reuniona

Boris Pavelić
Autor/ica 8.8.2021. u 18:24

Izdvajamo

  • Nema nikakve sumnje: Milutin Sretenović Sreta bio je jedan od tih najvećih. Zato i nije čudno što je otišao u velikom stilu: prije nego nas je zauvijek napustio, posljednja mu je pjesma bila – a koja druga – nego “Čudna jada od Mostara grada”.

Povezani članci

Otišao je Sreta, pjevač Mostar Sevdah Reuniona

Foto: raport.ba

“Šta je život. Par koraka, od avlije do sokaka… Kratak, kaljav put.” Onaj tko je ikad slušao Milutina Sretenovića Sretu kako s Mostar Sevdah Reunionom pjeva “Kraj pendžera Jusuf stari”, imao je osjećaj zasigurno da pjevač Sreta nije biće sa ovoga svijeta. Pa čini se, i nije: otišao je jutros u svoje bolne i prelijepe pjesme; njegovo beživotno tijelo pronašli u hotelskoj sobi, nakon koncerta u Makarskoj.

“Šokiran sam, izgubili smo divnog čovjeka i vrhunskog umjetnika. Naravno, prekidamo koncerte Mostar Sevdah Reuniona. Večeras je trebao biti koncert u Šibeniku i dan kasnije u Trogiru”, rekao je u nedjelju, nedugo nakon što je pronađeno Sretenovićevo beživotno tijelo, producent koncerta Tomislav Kašljević za Dnevni avaz.

Kako to već biva s dušama što proizvode magiju, nema mnogo biografskih podataka o Milutinu Sretenoviću Sreti; tek da je “rođen 1947. u Odžacima”, a “muzikalnost je naslijedio od oca i stričeva koji su bili harmonikaši.”

No Sreta se upisao među najveće, one što su pjevali s Mostar Sevdah Reunionom: rame uz rame sa Šabanom Bajramovićem, Ilijazom Delićem, Ljiljanom Buttler Petrović, i Esmom Redžepovom. Ondje kamo su svi oni otišli, pjesma zauvijek vlada, a tuga i bol ostavlja se ovdje, u svijetu kroz koji su prošli, da ga napuste zauvijek, a pjesme da mu ostave.

Da ih ostave njegovim čuvarima, Mostar Sevdah Reunionu, mostarskim čudotvorcima koji će za dvije godine obilježiti četvrt vijeka neprekinute pjesme. Taj je bend Mostaru i Balkanu spasio sevdah, od rata koji ga je htio zatrti – i da je samo to, bilo bi više nego dovoljno. Ali nije.

Mostar Sevdah Reunion u dvostrukom je smislu postao to što mu ime kaže: obnovitelj, ujedinitelj sevdaha. Postali su to i tako što su svijetu otkrili nenadmašne pjevače poput Ilijaza, Ljiljane i Srete. I Mostar Sevdah Reunion, svakako jedan od sastava najvažnijih za poslijeratnu obnovu bosanske pjesme i njezino skladno stapanje sa suvremenošću, zaslužan je za to što je ovdašnja publika naučila da su u najzabačenijim zakucima balkanskih noći stasali najveći pjevači.

Kada je Ry Cooder isto to učinio na Kubi, otkrivši Buena Vista Social Club, cijeli je svijet slavio; kada to Mostar Sevdah Reunion, iz generacije u generaciju, otkriva tu kod nas, red je da budu zahvalni bar oni rijetki, koji razumiju. Nema nikakve sumnje: Milutin Sretenović Sreta bio je jedan od tih najvećih. Zato i nije čudno što je otišao u velikom stilu: prije nego nas je zauvijek napustio, posljednja mu je pjesma bila – a koja druga – nego “Čudna jada od Mostara grada”.

 

 

Boris Pavelić
Autor/ica 8.8.2021. u 18:24