Novinari i predstavnici plenuma izbačeni iz Skupštine

tačno.net
Autor/ica 28.2.2014. u 11:41

Novinari i predstavnici plenuma izbačeni iz Skupštine

Mostar – Novinari i predstavnici Plenuma građana i građanki Mostara izbačeni su sa sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) bez obrazloženja javlja starMo.  Predsjedavajući Skupštine HNK-a Ramiz Jelovac kazao je da će novinari, po završetku sjednice, moći dobiti izjave.  Jelovac je prije sedam dana podnio ostavku na dužnost predsjedavajućeg Skupštine, ali je nastavio obnašati tu dužnost jer Klub Bošnjaka nije zauzeo stav o njegovoj ostavci.
Ostanak na sjednici, koja se održava u maloj sali Doma kulture Herceg Stjepan Kosača, dopušten je predstavnicima nevladinih i međunarodnih organizacija.

Prema već utvrđenom dnevnom redu, zastupnici će razmatrati usvajanje Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom te zvanični izvještaj kantonalnog MUP-a o protestima u Mostaru 7. februara. No, neće raspravljati o dva zahtjeva Plenuma građana koja se odnose na ukidanje paušala i beneficija političarima kao i usklađivanje njihovih plata s prosječnim radničkim platama i smjena Vlade HNK, prenose portali, pozivajući se na agenciju „Fena“.

Član Koordinacionog odbora Plenuma građana i građanki Mostara Zdenko Bubaš istakao je kako je do sada prikupljeno oko 2.000 potpisa građana, koji su potpisali peticiju koju je pokrenuo Plenum građana i građanki Mostara. Peticijom se traži ispunjenje četiri zahtjeva koja su predali Skupštini HNK. Podsjećamo, Plenum traži smjenu Vlade HNK, ukidanje paušala i beneficija političarima, kao i usklađivanje njihovih plata s prosječnim radničkim platama, zatim usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom, te zvanični izvještaj kantonalnog MUP-a o neredima na protestima u Mostaru 7. februara.

 

tačno.net
Autor/ica 28.2.2014. u 11:41