Naša stranka Mostar: zahtijevamo Zakon o udžbenicima i uvođenje u upotrebu udžbenika u PDF formatu

tačno.net
Autor/ica 4.9.2017. u 17:26

Naša stranka Mostar: zahtijevamo Zakon o udžbenicima i uvođenje u upotrebu udžbenika u PDF formatu

U izvještaju koji su Centri Civilnih Inicijativa (CCI) prezentirali javnosti u avgustu ove godine, navodi se da su Vlada i Skupština HNK najneučinkovitije u Bosni i Hercegovini.

“Imajući u vidu statistiku, ali i neodgovornost, nebrigu i netransparentnost koju HDZ/SDA zastupnici i ministri pokazuju svih ovih godina, ne iznenađuje činjenica da i u ovu školsku godinu ulazimo bez zakona koji bi regulisao oblast udžbeničke politike” – kazali su iz GO Naše stranke u Mostaru.

Naime, u HNK još uvijek nije donesen Zakon o udžbenicima, tako da škole koje rade po istom nastavnom planu koriste i dalje različite udžbenike. Zbog ove nelogične prakse roditelji učenika dodatno su finansijski opterećeni visokom cijenom udžbenika, a ukoliko zbog promjene mjesta prebivališta tokom školske upisuju dijete u drugu najbližu školu, u tom slučaju moraju ponovno kupovati školske knjige.

“HDZ/SDA političke elite žive odvojene od realnosti i svakodnevice u kojoj pokušava da opstane većina roditelja u HNK. Oni ne razumiju da se mnogi roditelji kreditno zadužuju ili pozajmljuju novac kako bi preživjeli septembar.” – navela je Irma Baralija, predsjednica GO NS Mostar.

Naša stranka Mostar poziva zastupnike i ministre u HNK da što prije pristupe izradi Zakona o udžbenicima kako bi se unaprijedila kvaliteta, ali i smanjili troškovi izdavanja, te samim tim i krajnja cijena udžbenika na tržištu.

“Uz jednoobraznost školskog sistema smatramo vrlo važnim i korištenje naprednih tehnologija s ciljem praktičnosti u nastavi i uštede. Predlažemo uvođenje udžbenika u PDF formatu koji bi bili dostupni po simboličnim cijenama, pa čak i besplatni višečlanim porodicama.” – poručuju iz Naše stranke Mostar

Služba za odnose s javnošu Naše stranke

tačno.net
Autor/ica 4.9.2017. u 17:26