Naša stranka Mostar: Nasumično bacanje otrova po gradu – nije deratizacija!

tačno.net
Autor/ica 19.6.2017. u 11:43

Naša stranka Mostar: Nasumično bacanje otrova po gradu – nije deratizacija!

Proces deratizacije koji se u posljednje dvije sedmice odvijao u Mostaru nije rađen u skladu sa propisima, poručuju iz Naše stranke u Mostaru.

„Na različitim lokacijama, zelenim površinama pa čak i parkovima mogle su se vidjeti razbacane kocke otrova koje su bile na dohvat ruke prije svega djeci ali i kućnim ljubimcima koji se igraju u blizini, što je nedopustivo“, kažu iz NS Mostar.

„Podržani od strane građana, zalagali smo se za deratizaciju Mostara, ali i drugih opština u našem kantonu koji godinama nisu imali ovu prijeko potrebnu higijensku mjeru te samu odluku o izvođenju deratizacije treba pozdraviti. Ipak, način na koji se to uradilo daleko je do pohvala i zaslužuje oštru kritiku, a neko bi sasvim sigurno trebao biti prekršajno ili krivično sankcionisan“, kažu iz Naše stranke Mostar.

Dodaju da je deratizacija „provođena nasumičnim bacanjem otrova po javnim površinama bez zaštitnih mjera da otrov ne bi mogao doći do djece ili životinja, nisu korištene zaštitne kutije prilagođene glodarima te je sigurnost ljudi ali i životinja, dovedena u pitanje“.

„Koji je razlog za ovakvo provođenje dertizacije pitanje je za nadležne inspekcijske organe, da li klasični nemar ili pak jedan od načina da se uštedi novac pružajući neodgovarajuću uslugu, to tek treba utvrditi, a odgovorne sankcionisati“, zaključili su u Našoj stranci, navodeći još jednom da traže od nadležnih gradskih i kantonalnih institucija da ispitaju slučaj te shodno tome sankcionišu počinitelje.

tačno.net
Autor/ica 19.6.2017. u 11:43