KNJIGE O MOSTARU POKLON GRADU ZA ROĐENDAN

tačno.net
Autor/ica 11.2.2015. u 12:17

KNJIGE O MOSTARU POKLON GRADU ZA ROĐENDAN

 

U godini obilježavanja sedam decenija oslobođenja Mostara od fašizma organizatori svečanog programa SABNOR Mostara i GO SABNOR BiH iz Sarajeva u saradnji sa Udruženjem umjetnika Mostara pripremili su bogat program koji je započeo otvaranjem izložbe monografskih publikacija o Mostaru izdatih u periodu 1945-2015. Autor izložbe Zlatko Serdarević je za ovu priliku izložio preko osamdeset knjiga iz porodične biblioteke želeći široj kulturnoj javnosti predstaviti najveći dio produkcije ne samo mostarskih izdavačkih kuća nego i sa širih prostora, ali koje su tematski determinisane naslovom izložbe.

zlatko sabnor 1

“Mostar je poodavno, zahvaljujući izuzetnoj izdavačkoj produkciji, stekao epitet snažnog štamparsko izdavačkog centra, jedno vrijeme najvećeg na Balkanu. Za takava uspjeh skladno su se ispreplele neke okolnosti. Ovdje je bilo mnogo ličnosti vičnih peru, štampari su imali veoma razvijenu svijest o poslu koji rade a pisana riječ je imala širok front poklonika. Zahvaljujući upravo toj blistavoj tradiciji danas Mostar može da se poredi sa najvećim izdavačkim centrima u zemlji. Plod te proodukcije su o ve knjige tematski vezane za naš grad. Ziral, Solvej, Islamski centar, IC štamparija, Sportski savez, oba univerziteta, Hrvatsko narodno kazalište, Narodno pozorište, muzej Hercegovine, Hrvoje, Prosvjeta GO Mostar, Kazalište lutaka i Pozorište lutaka samo su neki od povećeg broja izdavača koji su dali prilog ovoj produkciji”, izjavio je Serdarević.

Posjetioci su mogli zapaziti brojne naslove, obim pojedinih izdanja ali i opremu i grafičko dizajnerski nivo izloženih knjiga. Ukazano je na potrebu pisanja bibliografija jer ovakve postavke su kratkotrajne dok bibliografije ostaju kao trajni pismeni trag o svakoj knjizi pojedinačno.

zlatko subnor 2

Nakon otvaranja izložbe u izvođenju MTM 1974 predstvljena je predstava maslinova grana autorice Amre Prutine.

Večeras u 19 sati u galeriji centra za kulturu biće otvorena izložba slika članova Udruženja umjetnika Mostara.

tačno.net
Autor/ica 11.2.2015. u 12:17