Istočno sarajevsko, blajburško-ravnogorsko sijelo

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija
Autor/ica 13.11.2018. u 20:11

Istočno sarajevsko, blajburško-ravnogorsko sijelo

„Istina boli, laž ubija, a sumnja MUČI…„

Ako se po jutru, dan poznaje, kako bi to govorili naši stari, apriori možemo zaključiti da nam se crno piše.

Da li može koka, bez kokana, u ovom blajburško-ravnogorskom, organizovanom guslarsko-orguljaškom kolu, sa njihovim nacionalnim nošnjama.

Samozvani akademik i „čistokrvni Hrvat„ iz mostarskih Bara, Dragan Čović i njegov poslušni jaran i guslar iz Laktaša, Milorad Dodik, organizatori su i realizatori, već davno zavrtane i viđene ideološke farse, po receptu HAZU / SANU i njihovih mentora, Poglavnika Franje Tuđmana i vojvode Slobodana Miloševića.

U Istočnom Sarajevu, sastali su se, guslarski vojvoda iz Laktaša, Milorad Dodik i doglavnik, orguljaš iz mostarskih Bara, Dragan Čović, sa cjelovitom svojom svitom, veoma znanim „kupler„ majstorima i čuvarima, njihovih stražnjica, tzv. „hemeroidčici„ i utabani foteljaši.

Sl. Blajburško-ravnogorsko sijelo, razgovori i dogovori, kakvu vlast ustrojiti

Teme i sadržaji, njihovog koalicionog nastupa i sporazuma, su svakako nastavci, iz ranije viđenog i doživljenog UZP (udruženog zločinačkog poduhvata) na ovim našim, bosansko-hercegovačkim prostorima, sa posebnim osvrtom, na grad Mostar i okolinu, odakle i svjedoče osobe, poput moje malenkosti, kao živi svjedoci zla, njihovog zajedničkog djelovanja.

Našli su i crkvu i katedralu, sa njihovim klerom, da se uz njihovu i Božiju pomoć, još jednom u startu, okupe, da se podsjete na nedovršene rabote scenarija svojih mentora, poglavnika Franje i vojvode Slobodana, u cilju nastavka u mirnodopskom periodu, razaranja jedine nam domovine i ustroja svojih velikohrvatskih i velikosrpskih nacionalističkih i genocidnih  tvorevina, kako Republike Srpske, isto tako i Herceg Bosne.

Podupiru oni i dalje neku razorenu konstitutivnost naroda, bez ravnopravnosti ili ne daj Bože, sa mogućom građanskom opcijom, ustroja zajedničke države, bez djelovanja i uticaja nacionalističkih elemenata i realizatora agresorskih nakana, svake vrste u prošlosti i budućnosti, uz blagoslove i svojih vjerskih  i crkvenih, duhovnih rušitelja zajedništva.

Dobro im i odgovara i jedini i jedinstveni, sveti otac Papa;

Upravo, radi njih i svi mi griješimo, svoju plemenitu dušu, što nas upućuje na svaki vid ignorisanja njihovih likova i nedjela, riječi i poruka, zaključaka i preporuka, ovih i sličnih sastajališta i kafanske retorike.

Nisu imali i trećeg sagovornika ili saučesnika, zato su i mogli da se lijepo ugoste, počaste prasetinom uz obilato i raznoliko piće, uz svirku gusala i orgulja.

Za to vrijeme, analizirajući njihov rigidni i bespomoćni nasrtaj i napad na građansku opciju našeg društva, ignorišući  i našeg člana predsjedništva Željka Komšića, nije bio u opticaju ili bilo kakvom sadržaju i jedini u Bošnjaka, gospodin Šefik-Šefko Džafer aga. Svi su izgledi da je zaspao u duboki san, da se silno zamorio brojnim putovanjima u domaćem „tuzemstvu„ sa pred izbornih tribina, od  Bugojna, Kaknja, Zenice, Bihaća, Tuzle, preko  Sarajeva i do Hercegovine.

Djelujući iz sjene, svoga Bakir bega, upitno je da li će i on imati dovoljnog merhametluka i sabura, bez obzira na brojnu podršku svojih glasača , da isto tako, u narednoj vlasti sve to prepusti, nacionalistima HDZ-a i SNSD-a, da uspostavljaju i svoje neposredne kadrove, po vertikali i horizontali, na sve važne funkcije izvršne i zakonodavne vlasti.

Naši,  Džafer aga i Željko, moraju biti svjesni i istrajni u stavovima, ovih i ovakvih „sapunica„ iz Istočnog Sarajeva i ne dozvoliti ništa, aman baš ništa  da se dešava u našoj novoj vlasti, bez njihovog direktnog i energičnog nastupa, sa sagledavanjem svih normalnih činjenica, po dobru za ovu nam državu, njene institucije i za njihove sve građane.

Moguće su, ali nisu niti bitne, bilo kakve blokade u formiranju i djelovanju vlasti, jer to sve može nastajati i postojati, dok se našim građanima voda ne popne do njihove guše, kada bi, istinski oni i sve preuzeli  u svoje djelovanje, prema karakteru nužnosti i potreba?

Istina je, građani i narodi su rekli svoje, na oktobarskim izborima, ali sasvim relaksirajući, možemo gledati na nastupajući period, u formiranju vlasti na svim nivoima, ali nikako dozvoliti nacionalistima i mešetarima, da u bilo kojem vidu ili obliku, oni utiču  svojim kadrovskim rješenjima, na nepoželjni i neprihvatljivi model ili metod njihovog djelovanja.

U svakom slučaju, ponajviše se očekuje od trojke u Predsjedništvu, kao i korektnih i odlučnih stavova podrške, kod naših novo izabranih parlamentaraca.

Ni po babi, ni po stričevini, već po pravdi i željama, svakog našeg građanina,zajednički u nove radne pobjede, ako je moguće.

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija
Autor/ica 13.11.2018. u 20:11