Gradimir Gojer: DA LI JE MOSTAR POBJEDIO DOMAĆE FAŠISTE?

Gradimir Gojer
Autor/ica 14.2.2020. u 16:26

Gradimir Gojer: DA LI JE MOSTAR POBJEDIO DOMAĆE FAŠISTE?

Danas bi u mom rodnom gradu trebao biti praznik, jer su na taj dan Titovi partizani oslobodili grad na Neretvi 14. veljače 1945. Taj datum u mom rodnom Mostaru obilježava se (nekada se i slavio!) kao oslobođenje od fašizma.

Na današnji dan 2020. u Mostaru se ne može slaviti, jer oni za koje znamo da su od Titove slavne armije vojnički poraženi, nisu ustuknuli ni poslije tog totalnog poraza od narodne vojske Srba, Hrvata, Muslimana, Židova, Roma i svih Bosanaca i Hercegovaca, koji su na zastavi i svojim uniformama nosili crvenu zvijezdu petokraku, istinski antifašistički simbol…

Oni i njihovi sljedbenici danas kroz klerofašistički odnos prema svemu u Mostaru i dalje drže klerofašističke tenzije ne dajući ovom gradu da bude gradom kakav je stoljećima bio. Dogovor ultranacionalista svih boja ne dopušta Mostaru da prodiše punim plućima i da ponovo postane duhovna metropola u kojoj će na bogatoj kulturnoj, umjetničkoj, ali i antifašističkoj tradiciji odrastati greneracije mladih ovoga drevnog polisa.

Ne znam do kada će Valentin Incko tolerirati ono što se dešava u Mostaru, ali pouzdano znam da u gradu rastu generacije mladih ustaša, da se Partizansko groblje redovito kamenuje i devastira, a spomenici pojedinim poginulim antifašistima oštećuju se, lome i uništavaju.

Je li to Europa 21. stoljeća?

Je li to znak pobjeđenog fašizma? Nije, jer Europi se dopada podijeljeni Mostar sa školama izrazite diskriminacije i nacionalnog i vjerskog aparthejda.

Pitam se zašto Europa slavi 9. maj kao dan pobjede nad fašizmom, kad u svom srcu njeguje eksplicitni fašizam već više od dvije decenije?

Srami se Europo pred  svojim nedjelom zvanim Mostar u kojem domaći fašisti, ne samo ustaše, nisu pobjeđeni!!!

Gradimir Gojer
Autor/ica 14.2.2020. u 16:26