Vlada FBiH formirala radnu grupu, rudari odbili pregovore

tačno.net
Autor/ica 24.11.2021. u 09:15

Vlada FBiH formirala radnu grupu, rudari odbili pregovore

foto: N1

Nakon hitnog sastanka u Vladi FBiH, formiran je pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara, ali rudari to nisu prihvatili i nastavljaju proteste.

Nakon hitnog sastanka koji je noćas održan u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine o rješavanju problema rudnika i zahtjeva rudara, formiran je pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara, ali rudari to nisu prihvatili i nastavljaju proteste.

Pemijer FBiH Fadil Novalić izrazio je žaljenje što predstavnici rudara nisu došli na sastanak zbog čega, kako je rekao, nije mogao iz prve ruke da čuje zbog čega protestuju ispred zgrade vlade.

“Formirali smo pregovaračku grupu koja treba da ispregovara sa sindikatom rudara kako da se riješi problem. Ne možemo da riješimo problem ako nemamo drugu stranu”, izjavio je Novalić, prenosi Klix.ba.

Resorni ministar Nermin Džindić rekao je da je izanalizirano svih osam zahtjeva sindikata i da je novoformirana radna grupa zadužena da odmah uđe u pregovore.

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija naveo je da je jedini način ispunjenja svih zahtjeva rudara povećanje cijena struje od 100 posto.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je da su zaključci Vlade FBiH neprihvatljivi za rudare i da oni ostaju ispred zgrade vlade.

Zahtjevi rudara

Rudari svih rudnika u Federaciji BiH počeli su u utorak protest ispred zgrade vlade ovog bh. entiteta paljenjem baklji i intoniranjem državne himne.

Rudari su najavili da će tu ostati do ispunjenja zahtjeva. Za to vrijeme proizvodnja uglja je zaustavljena u svim rudnicima u FBiH.

Rudari imaju osam zahtjeva, vezivanje radnog staža, kontrola kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja, potpuno poštivanje kolektivnog ugovora, smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora koji su učestvovali u utvrđivanju minimalne zarade u iznosu od 1.000 KM.

Rudari su pozvali i sve građane da dođu na proteste i podrže borbu za njihova prava.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 24.11.2021. u 09:15