Ekstremisti napali povratničke kuće u Čitluku, srušili čak i krov kuće

tačno.net
Autor/ica 5.10.2015. u 10:22

Ekstremisti napali povratničke kuće u Čitluku, srušili čak i krov kuće

Foto: klix

Grupa ekstremista u nedjelju je po treći put napala kuće povratničkih porodica bošnjačke etničke pripadnosti u općini Čitluk, a koja se nalazi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Iz policije u Čitluku su nam potvrdili da se jučer dogodio napad na povratničke kuće, ali da ne mogu davati nikakve detaljnije informacije bez saglasnosti kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako nam je kazao jedan od stanovnika Čitluka, 2008. godine obnovljene su tri povratničke kuće u blizini Donjih Hamzića, a u kojima porodice povratnika povremeno žive.

Njihove kuće već tri puta bile su meta napada ekstremista.

racka

Jedan od stanovnika koji je mogao svjedočiti stravičnom uništavanju imovine kazao je da su ekstremisti pored čitavog nereda i na klupu ispred kuće urezali dobro poznati znak hrvatske nacionalističko-fašističke organizacije Ustaša.

Dodaje da su sva tri puta policajci dolazili na uviđaj, te da je očito kako u ovoj općini nije učinjeno ništa da bi se spriječio nastavak napada na kuće povratničkih porodica.

Da se nije radilo o obijanju radi otuđenja materijalnih stvari svjedoči činjenica da iz kuća ništa nije ukradeno, te su stvari uništene.

kg

Naš sagovornik nije optimističan. Ističe kako sumnja da će policija ikada pronaći počinioce, te dodaje da je “okrutna spoznaja da nekima rat još uvijek nije završio”.

Porušen je čitav krov jedne od povratničkih kuća, razbijena su stakla na prozorima i vratima, a uništene su i stvari u kući.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 5.10.2015. u 10:22