Novinarska udruženja u Srbiji stala u zaštitu novinarke N1

RSE
Autor/ica 9.11.2020. u 16:44

Novinarska udruženja u Srbiji stala u zaštitu novinarke N1

Foto: FoNet/Marija Đoković

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je 9. novembra da pruža punu podršku novinarki N1 televiziji Žaklini Tatalović i navelo u saopštenju da će učiniti sve kako bi zaštitili njen profesionalni i ljudski integritet i pravo na slobodan rad.

Na račun Žakline Tatalović folk pevač Aca Lukas izrekao je uvredljive tvrdnje gostujući na privatnoj televiziji Pink u nedelju, 8. novembra. Uprkos pokušaju voditeljke emisije da prekine Lukasovo izlaganje, on je insistirao da nastavi.

U saopštenju NUNS-a se navodi da su takvi napadi “logična posledica višegodišnjeg urušavanja pristojnosti i etičnosti u javnom prostoru u čemu prednjače državni funkcioneri, pojedine televizije sa nacionalnom frekvencijom i režimski tabloidi”.

NUNS je takođe naveo i da je tokom septembra 2020. godine sprovelo istraživanje među novinarkama o onlajn napadima “Osnažene novinarke = informisani građani”, u okviru kojeg je više od trećine ispitanica (36 odsto) odgovorilo da je u poslednjih pet godina dobijalo pretnje onlajn kanalima ili im je na bilo koji drugi način bila ugrožena bezbednost tim putem.

Od toga njih 42 odsto tvrdi da je to bila posledica nekog od njihovih tekstova, a 27 odsto da je zbog ukupnog rada, dodaje se u saopštenju.

Žaklina Tatalović je u svom komentaru koji je objavila na Tviteru 8. novembra zahvalila svima na podršci.

“Nastaviću da postavljam pitanja, šta god da izmisle jer tu sam za vas”, poručila je Tatalović.

Televizija N1 je u svojem saopštenju objavljenom na sajtu te televizije 9. novembra navela da zahteva od REM-a, Regulatornog tela za elektronske medije da osudi, kako se ocenjuje, zloupotrebu nacionalne frekvencije i zaustavi “pretvaranje televizija sa nacionalnom frekvencijom u medijske alate za obračune i napade na druge medije i njihove novinare”.

“N1 poziva Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost da, u skladu sa svojim kompetencijama, odmah raspravlja o ovom skandalu, a profesionalna novinarska udruženja, druge medije i nevladine organizacije koje se bave medijima da osude primitivno vređanje novinarke N1”, dodaje se u saopštenju N1.

U njemu se najavljuje i da će menadžment televizije o događaju obavestiti sve relevantne međunarodne organizacije koje se bave medijima, uključujući Međunarodne federacije novinara, OEBS, kao i nadležna tela Evropske unije.

Udruženje novinara Srbije (UNS) takođe je reagovalo u ponedeljak i pozvalo sve učesnike u javnom životu da ne vređaju novinare. U saopštenju se podseća da svako ima pravo da kritikuje rad medija i novinara, ali da se “ovakvo vređanje ne može opravdati slobodom govora”.

Zaštitnik građana: Napadi na novinarke ne jenjavaju

Povodom izrečenih uvreda na račun novinarke N1 oglasio se i Zaštitnik građana Zoran Pašalić navodeći u saopštenju od 9. novembra da su uvrede i ismejavanje novinarki sve češći i brutalniji i upozoravaju na rastuću netrpeljivost, kao i nemogućnost uspostavljanja elementarnog dijaloga u društvu.

„U pokušaju da bude duhovit i zabavan, (Lukas, prim. aut.) vulgarno je ismejao Žaklinu Tatalović i time na delu demonstrirao pokaznu vežbu verbalnog nasilja, svestan da za takvo ponašanje neće snositi posledice. Ni on, niti autorka i voditeljka emisije Hit tvit, kao i TV Pink kao emiter“, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

U saopštenju se dodaje da je Zaštitnik građana kroz seriju sastanaka sa predstavnicima medijskih udruženja, po ugledu na platformu Saveta Evrope, inicirao i osnovao u Srbiji jedinstvenu medijsku platformu za registrovanje svih napada na novinara, kao i reagovanje nadležnih državnih organa.

„Evidentiranjem ovih napada, njihovom javnom osudom i odgovarajućom sankcijom, medijska platforma će nedvosmisleno staviti do znanja da su ovakve pojave nedopustive i kažnjive u našem društvu“, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

RSE

RSE
Autor/ica 9.11.2020. u 16:44