Došlo je vrijeme, da puzimo i bez gaća

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija
Autor/ica 22.7.2018. u 13:10

Došlo je vrijeme, da puzimo i bez gaća

Da li će nam, neke „puzigaće„ iz redova „dodikovaca„ krojiti i dalje, našu sudbinu?

Ljeto je, vrijeme je godišnjih odmora, ali se ipak, poneko mora pozabaviti i aktuelnom našom životnom realnošću.

Istina je, da me u mladosti, posebno po mnogim svjetskim metropolama, veoma zanimao provod i noćni život, posebno, ako su kupleraji bili aktuelni, a po onoj Mao Ce Tungovoj devizi; „Ona je stvar velika, naročito, ako je mala„.

Da li ste očekivali nešto bolje i interesantnije, u proteklom periodu, od Dejtona do današnjih dana, moji dragi sugrađani, Bosanci i Hercegovci?

Svakako u našem parlamentarnom zajedničkom djelovanju, na svim nivoima, zakonodavne i izvršne vlasti, očigledni su permanentni sadržaji i rezultati, slični kuplerajima, u našoj svakodnevnici i veoma „jeb..oj„ državi, kao zajednici, mutnoetničkih principa.

Primjeri su bezbrojni, ali radi ilustracije ovoga sadržaja, oslanjam se samo na jedan od posljednjih slučajeva, u radu našeg parlamenta, sa rezultatom, da na kraju krajeva i parlamentarci i naši građani, u konačnici ostanemo; „puzeći u gaćama„ po želji i scenariju, gospođe Lidije Bradare i Drage Puzigaće.

Kako lijepo pročitah, na jednom našem portalu, skinuto sa FB stranice;

„To je nama naša borba dala. Dodikov SNSD odlučuje o zakonima u Federaciji BiH. Neka. I treba“/ završen citat /.

Naime, o čemu se radi;

Ako se udruže Lidija Bradara i  Drago Puzigaća, prijedlog zakona o izbornim jedinicama FBiH,  mogao bi pasti.

„Imenovanje SNSD-ovog funkcionera Drage Puzigaće na poziciju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH , u ovome slučaju i vremenu, moglo bi doći na naplatu. Naime, ukoliko se Puzigaća  udruži s predsjedavajućom Doma naroda Parlamenta FBiH Lidijom Bradarom (HDZ) i proglasi Prijedlog zakona o izbornim jedinicama FBiH destruktivnim po interese konstitutivnih naroda, ovaj zakon smatrat će se odbijenim.

Od samog početka, odnosno od kada je ovaj zakon upućen u parlamentarnu proceduru, HDZ BiH se trudi na sve moguće načine blokirati usvajanje Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.“ / citat sa portala /?

Navikli smo mi, u našem parlamentarnom djelovanju, u dosadašnjem periodu rada, da se miješaju i kruške i jabuke, pomiješani su i borci za odbranu domovine i agresori i naši dušmani, izjednačeni su i borci Armije, agresori iz RS-a i HB, partizani su već poodavno zaboravljeni. Sva boračka prava, po ovim osnovama, izjednačavaju se, bez obzira na njihove ispoljene motive borbe, u ovoj nam surogat državi.  Sve je ovo viđeno i dokazano, neka i ostane za istoriju i neka te lažne istine pišu oni, koji su i vršili agresiju na domovinu i njene građane.

Međutim, u ovome uvodnome sadržaju i slučaju, njegovom analitičkom pristupu i značenju, za našu državu i njene građane, je upravo i sljedeća pojava;citirana u uvodu, a značajna je da se i ponovi; „To je nama naša borba dala. Dodikov SNSD odlučuje o zakonima u Federaciji BiH. Neka. I treba“/ završen citat /.

Sasvim konkretno i veoma sadržajno pitanje, postavlja se našim građanima u svojoj i našoj Bosni i Hercegovini, da li smo mi zaista i svjesni, kakve nam se sve ujdurme i zla pripremaju, od tzv. „dodikovaca i čovićevaca„, tih „čistokrvnih„ velikosrpskih i velikohrvatskih, recidiva i aveta, nedavne agresorske prošlosti, čiji se hobotnički pipci i dalje uveliko šire, poput najzločestijeg tumora u našem zajedničkom biću. Htjeli bi nam i definitivno razoriti, jedinu nam domovinu, te ustrojiti svoje četničko- ustaške enklave, svojim maticama, Srbiji i Hrvatskoj, kao amanet, njihovim „smrtnicima„ voždu Slobodanu i poglavniku Franji, sa aktuelnim čelnicima, guslarom Miloradom i orguljašem Draganom?

Pitajmo se, svi mi građani, da li je ovo moguće!

Da, sve je moguće, odgovor bi bio jednostavan, ukoliko bi se i dalje nastavila uspavanka, podaništvo i uliznički karakter, naših vrlih Bošnjaka u vlasti države, na svim nivoima.Kao najbrojniji narod u ovoj državi, dobitnici  po glasovima i brojnost mandata u parlamentima, nisu to u dosadašnjem periodu i opravdali povjerenje glasača i državljana, ove nam jadne i napaćene države, Bosne i Hercegovine.

Nije li nam i previše, njihovog merhametluka i selama kod Bošnjaka, njihovog dobročinstva i iskazanog patriotizma, kada pored njih prolaze karavani zlotvora, razarača, mrzitelja i brojnih dokazanih dušmana, prije svih i njima i našoj nam jedinoj domovini. Moji Bošnjaci,bprisjetimo se Njegoša i njegovih riječi, i ako ga danas nerado koristite u školskim lektirama, kada kaže ;

„Al tirjanstvu stati nogom za vrat – to je ljudska dužnost najsvetija“.

Upravo su u našoj neslavnoj prošlosti i mnogi tirani prohujali sa vihorom, ali su nažalost ostali, još uvijek na djelu, njihove vojvode sa guslama i doglavnici sa orguljama, da nam i dalje zagorčavaju živote i svjetliju budućnost, dolazećim generacijama.

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija
Autor/ica 22.7.2018. u 13:10