Dokle poniženja i podanički odnosi!

tačno.net
Autor/ica 29.10.2013. u 09:43

Dokle poniženja i podanički  odnosi!

Aluminij kao hrvatska firma,uzurpirana u postdejtonskome periodu i opravdano etiketirana godinama kao veliki diskriminator radničkih prava na nacionalnoj osnovi, konačno i dobiva svoju fizionomiju kao takva.

Kako danas piše “Dnevni avaz ” počela je utrka za nove članove NO Aluminija i kako se saznaje ništa novo i posebno, što bi nas uvjerilo da to istinski nije  hrvatska firma i da se kontinuirano ostvaruje proces i definitivne pljačke i otudjenja i državne imovine i mnogih radničkih prava. Uz saznanje ili bolje reći neznanje “podobnih ” Bošnjaka, Premijera Vlade i ministra energetike, definitivno se ostvaruju svi ciljevi i nakane naših agresora i uzurpatora imovine.

Prema prijedlozima za nove članove NO može se vidjeti da je pitanje Bošnjaka i njihovo učešće u svoj ovoj ujdurmi minimizirano i veoma sramotno, jer od sedam članova NO treba biti šest  Hrvata. Od mizernih dioničara radnika Bošnjaka nema niti jednoga Bošnjaka, što dovoljno ukazuje na njihov podanički  i neshvatljivi ljigavi odnos i položaj njihovoga statusa, pod vodstvom isto tako neupućenih i podaničkih elemenata iz vlasti.

Kako dalje razmišljati o njihovom položaju i o budućnosti i razvoju ove firme, ukoliko su ovakva kadrovska riješenja. Ostaje još samo da ovi državni dušebrižnici i prodane duše konačno i odluče da se električna energija ovoj jednonacionalnoj firmi i dalje snabdjeva ispod svake razumne cijene tržišno – ekonomskih kretanja, a bez svojih predstavnika, u njihovom zajedničkom interesu dobrosusjednih odnosa.

Gospoda iz Vlade, diletanti u ovome poslu, smatraju da mogu sve ovo činiti prema svojim mogućnostima i stavovima njihovoga stranačkoga rukovodstva, ali na štetu i uštrb i gradjana i prije svih radnika, bivših i sadašnjih, drugih nacionalnost0. U prijedlozima Vladinih predstavniaka za NO, nema niti jednoga vrsnoga poznavaoca konkretne problematike iz domena ove branše i iz ovoga ambijenta, tako da ih nije niti malo teško “žedne prevesti preko vode “, kada su u pitanju ostali čimbenici koji će sudjelovati u radu sa njima.

Upitno je, koga će to opet oni predstavljati, izuzev što mogu biti klimavci i saučesnici i dalje pljačke i države i radničkih prava, kao što to pokazuju i njihovi predstavnici izabrane vlasti. Dokle tako, prodavati ovome narodu i našim gradjanima ” m..a za bubrege “?

Nažalost, naše radne kolege i obespravljeni radnici Bošnjaci, izuzev njihovih mizernih dionica i ulaska na mala vrata, dalje ćute, klimaju glavama i konstantno negoduju i žale se na ovakav ishod riješenja njihovog statusa i drugih potraživanja a bez svojih pravih predstavnika , a u predloženoj komisiji za riješenje njihovoga statusa imaju jednoga svoga ” rahitičnoga ” Bošnjaka, koji može opet isto tako sa preostalim članovima iz reda “čimbenika” samo klimati svojom laganom glavicom, a svoje mentore iz vlasti tapšati po ledjima za svoju stranačku podobnost.

Istina je, da je ovo samo mala analiza prijedloga i sastava članova i komisije Vlade i članova NO, koja i lajicima i običnim našim gradjanima može samo da slikovito ukaže na svu pogubnost vodjenja kadrovske politike na ovim prostorima, kao i posebnoga nedomaćinskoga odnosa prema sopstvenoj imovini naše ogoljele države.

Svakako je ovo, još jedan očit primjer ponašanja mojih komšija Bošnjaka, u nerazumnom odnosu i tretmanu vodjenja nakaradne politike, na sopstvenu štetu, nadajući se nekim razumnim snagama koje neće dozvoliti i nešto slično u nastojanjima riješavanja ” stolnoga grada ” na našu i sopstvenu štetu.

Mi penzioneri ćemo i dalje životinjariti svojim zaslugama i minuloga rada i životne sudbine.

S poštovanjem, Mr Milan Jovičić / bivši radnik Aluminija /

Mostar, oktobar 2013 god.

tačno.net
Autor/ica 29.10.2013. u 09:43